Folk er på besøk i Wuhans zoologiske hage på dagen for gjenåpning etter koronautbruddet den 22. april 2020. Foto: China Daily via Reuters / Scanpix.

Undersøkelser av forekomsten av antistoffer hos folk i koronaepidemiens opprinnelige episenter Wuhan tyder på at andelen av befolkningen som har utviklet immunitet mot koronaviruset, er for lav til å nære forhåpninger om noen snarlig flokkimmunitet.

Det skriver Wall Street Journal.

Det epidemiologiske bildet av millionbyen der koronaepidemen først brøt ut, og hvor titusenvis av mennesker i begynnelsen av april har returnerert til arbeidet og gjenopptatt en slags normalitet, er ikke helsvart. Mange av dem som har utviklet antistoffer, har ikke selv vært syke:

The good news is that the proportion of people with antibodies is considerably higher than that of confirmed cases, suggesting many people here were infected without realizing it, developed mild or no symptoms, and could now be immune.

Men hovedproblemet er at kun en svært liten andel av de testede personene har utviklet immunitet:

Wuhan’s Zhongnan Hospital found that 2.4% of its employees and 2% to 3% of recent patients and other visitors, including people tested before returning to work, had developed antibodies, according to senior doctors there.

“This is a long way from herd immunity,” said Wang Xinghuan, the head of Zhongnan hospital, one of the city’s largest. “So a vaccine may be our last hope.”

Det gjenstår å se om testene som er gjort i Wuhan, er representative for befolkningen der – eller her. Men det skal godt gjøres å ha bommet med en faktor på nærmere tjue. Det sies gjerne at i størrelsesorden halvparten av befolkningen må bli immun for at flokkimmuniteten skal manifestere seg.

Dermed virker det uhyre tvilsomt at flokkimmuniteten er innen snarlig rekkevidde.

En konsekvens av det er at smitteforebyggende tiltak som munnbind og sosial distanse må forventes å bli en del av hverdagen helt til det foreligger en vaksine. Og ingen kan vite sikkert om vi snakker om tre måneder eller tre år.

Dertil kommer den ekstra komplikasjonen at immuniteten ikke nødvendigvis er permanent, og at den ikke gir garantier for å beskytte mot fremtidige mutasjoner av viruset. Leger i Wuhan sier at det finnes folk som har testet positivt, deretter negativt, og siden positivt igjen.

Enn så lenge gjør lokalmyndighetene i Wuhan det mest rasjonelle: De immunitetstester folk med publikumskontakt:

This week, the city launched a new initiative to test 11,000 residents—including security guards and taxi drivers—for antibodies by next Wednesday, according to official media outlets.

Funnene fra Wuhan er dårlig nytt for Sverige, konkluderer Johan Nilsson, som er reporter hos det svenske nasjonale nyhetsbyrået TT. I Svenska Dagbladet skriver han:

Det finns fortfarande många oklarheter kring huruvida man blir immun mot coronaviruset efter en infektion, eller inte – och hur länge en eventuell immunitet varar. Detta är dåliga nyheter för Sverige där många sätter sitt hopp till den så kallade flockimmuniteten.

Det kan dermed se ut til at svenske folkehelsemyndigheter risikerer å tape veddemålet de inngikk ved å holde samfunnet gående noenlunde som normalt. Den menneskelige prisen ved statsepidemiologenes valg kan bli høy.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂