Direktør for WHOs katastrofeprogram Michael Ryan. Foto: Denis Balibouse / Reuters / scanpix

Sveriges håndtering av coronapandemien får knallhard kritikk av Verdens helseorganisasjon.

– Mennesker er ikke flokker, slik språkbruk kan føre til svært brutale regnestykker som ikke setter mennesker, liv og lidelse i sentrum, sier Michael Ryan, direktør for WHOs katastrofeprogram til Business Insider.

Flere svenske og norske medier, blant andre Dagbladet og NRK, hevdet nylig at Ryan hadde «hyllet» Sveriges coronastrategi. Det viste seg dog at mediene hadde vært nokså selektive i hva de siterte. I virkeligheten var Ryans kommentar helt nøytral, han konstaterte bare at fremtiden ville vise hvilken strategi som fungerte best.

Nye uttalelser fra WHO-direktøren viser med all ønskelig tydelighet at han er svært kritisk til den svenske politikken. Han sier også at «flokkimmunitetsstrategien» ikke har støtte i forskningen.

– En farlig, farlig vei
I det Business Insider beskriver som et dårlig skjult angrep på Sveriges coronahåndtering, uttaler Michael Ryan seg om den såkalte flokkimmuniteten.

– This idea that, ‘well, maybe countries who had lax measures and haven’t done anything will all of a sudden magically reach some herd immunity, and so what if we lose a few old people along the way?’ This is a really dangerous, dangerous calculation,» the WHO’s Executive Director of Health Emergencies Mike Ryan said on a call with reporters.

Ryan navngav ikke noe land, men det var ifølge Business Insider vanskelig å unngå å tenke på de rekordhøye dødstallene på svenske sykehjem da han sa at «in some countries, over half of the cases have occurred in longterm care facilities,» where people haven’t been «properly shielded.»

«Brutale beregninger»
Svenskene slutter i høy grad opp om myndighetenes strategi for å oppnå «flokkimmunitet» gjennom å la en stor del av befolkningen smittes. Svenske medier gjengir jevnlig meldinger hvor eksperter og myndigheter hevder at flokkimmunitet er nært forestående. En fersk studie fra Folkhälsomyndigheten visar imidlertid at ikke mer enn én prosent av svenskene var coronasmittet i slutten av april.

Michael Ryan påpekte at denne typen «flokkstrategier» kan ha dødelige effekter. Dersom man lar mennesker bli syke risikerer man at de dør.

– Humans are not herds,» Ryan said. «I think we need to be really careful when we use terms in this way around natural infections in humans, because it can lead to a very brutal arithmetic which does not put people, and life, and suffering at the center of that equation.

Ingen støtte i forskningen
Det kan ta svært lang tid å nå flokkimmunitet når det gjelder covid-19. Studier viser ifølge Business Insider at altfor få er smittet.

– There was an assumption as this disease spread around the world that we’re really just seeing the severe cases, and the difficult cases, and when the sero-epidemiology comes, it will demonstrate that most of the people have been affected, and this will all be over, and we’ll go back to normal business,» Ryan said. «Well, the preliminary results from the sero-epidemiologic studies are showing the opposite … The number of people infected in the total population is probably much lower than we expected.»

Selv Folkhälsomyndigheten har erkjent at i beste fall en fjerdedel av Stockholms befolkning kan ha hatt covid-19. Byen er langt unna flokkimmiunitet – om nå slik immunitet i det hele tatt er mulig å oppnå, skriver avisen:

That is nowhere near what epidemiologists consider to be the very lowest bar for some kind of herd immunity, when around 60 or 70% of a population is protected against getting an illness. What’s more, scientists don’t yet know what kind of immunity a coronavirus infection might provide, meaning, just like the seasonal flu, this could be an illness that people catch more than once, and herd immunity doesn’t apply.

– En risiko ansvarlige land ikke tar

Ryan var hørbart bekymret (audibly troubled) ved tanken på at verden skulle godta at en sykdom sprer seg i en befolkning og dreper folk for å oppnå en type flokkimmunitet, særlig med tanke på at ekspertene ikke engang vet om det er mulig å oppnå. Han omtalte det som en risiko intet ansvarlig land burde være villig til å ta.

Ansvarlige land opptrer anderledes, sa Ryan:

«They value every member of their society, and they try to do everything possible to protect health, while at the same time, obviously protecting society, protecting economy, and other things,» he said.

«We need to get our priorities right as we enter the next phase of this fight.»

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.