Sakset/Fra hofta

Tysklands ambassadør Alfred Grannas i høytidelig audiens hos Kong Harald på Slottet i Oslo den 23. august 2018. Foto: Tore Meek / NTB scanpix.

Regjeringen ved olje- og energiminister Tina Bru bestemte seg nylig for å si nei til utbygging av vindkraftverk på Andøya i Nordland, og satte med det et punktum for en årelang strid mellom miljøvernere og potensielle utbyggere, der hensynet til fuglelivet i myrlandskapet på stedet til slutt ble utslagsgivende for avgjørelsen.

Nå viser det seg at Tysklands ambassadør til Norge, Alfred Grannas, har tatt denne avgjørelsen særdeles ille opp. NRK Nordland melder at ambassadøren har blandet seg inn i saken, og bakgrunnen er at det står tyske interesser bak:

I dag eies Andøya Vind AS av det tyske selskapet Prime Capital AG.

I 2019 kjøpte fondsforvalteren, med base i Frankfurt, aksjene fra det svenske Wallenstam-konsernet.

I et brev til departementets statssekretær Tony Christian Tiller kommer den tyske ambassadøren med dulgte trusler av høyst bemerkelsesverdig art. Grannas, som mener Norge diskriminerer utenlandske investorer, skriver blant annet:

Jeg tror ikke at en lang rettssak i krisetidene akkurat nå hadde vært til nytte av noen av partene her. Enda mindre hvis dette igjen starter en diskusjon om en eventuelt risiko for utenlandske investeringer i Norge i energisektoren.

Ambassadøren, som opplyser at både Andøya Vind og Prima Capital begjærer vedtaket omgjort, må sies å ha et visst talent for å plassere informasjon mellom linjene.

Noe av det nyttige med krisetider er for eksempel at man kan bruke dem til å presse igjennom vedtak som det ville ha vært vanskeligere å få til ubemerket i normale tider. Og så kommer regjeringen her og snur dette her helt på hodet. Hallo, liksom?

Men hør nå her, teite norske regjering: Dere ønsker ikke en rettssak om dette, ikke sant?

Det mest sjarmerende ved Grannas er imidlertid at han i praksis truer med å bidra til å ødelegge Norges omdømme som investeringsland. Tenk om utlendinger heretter skulle bli redde for å investere i Norge?

Tysklands ambassadør til Norge ordlegger seg litt som en mafiaboss. Han kunne nesten like gjerne ha sagt: Hyggelig lite EØS-land dere har her. Ville vært kjedelig om noe skulle tilstøte det.

Departementet ordlegger seg i diplomatiske vendinger overfor NRK, som har bedt om en kommentar til saken, men pressetalsmann Ole Berthelsen finner det for godt å minne om at ingen har krav på ja til en søknad.

Kari Vik, som bor i Andøy kommune, forteller til NRK at hun fant brevet fra Grannas på departementenes elektroniske postliste. Hun synes ikke noe om ambassadørens oppførsel:

– At Prime Capital vil forsøke seg på en rettssak, det forventer jeg. Men at de trekker inn den tyske ambassadøren og dermed den tyske staten, synes jeg er å gå langt over streken.

Forsker Halvard Leira ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) sier til NRK at det ikke er uvanlig at ambassadører forsvarer sine lands interesser overfor utenlandske myndigheter. Det er derimot uvanlig at det blir offentlig kjent, legger han til.

Da kan jo vi andre lure på hvor mange slike trusler norske regjeringer har gitt etter for gjennom årenes løp uten at de er blitt kjent. Tatt i betraktning at Norge er blitt et lydrike i EU uten å være medlem, er det kanskje ikke så rent få.

Grannas bør snart ha bruk for ny jobb. Den norske regjeringen kan sende ham i retur til Berlin, gjerne med beskjed om at Tyskland heller kan skrinlegge det grønne skiftet enn å prøve å prakke det på naboland med mafiametoder.

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!