Vindmølleparken på Smøla med 68 vindturbiner er Europas største landbaserte vindkraftanlegg. Vingespennet er på 68 meter. Foto: Kjell Herskedal / NTB scanpix.

Utlendinger tjener grovt på rasering av norsk natur. Utenlandske selskap eier over 60 prosent av vindkraften i Norge, og andelen kommer til å stige, viser nye tall.

– Jeg tenker det er galskap å gi bort de norske ressursene til utlandet og at det er utlendinger som skal tjene grovt på vår uberørte natur, sier Lena Mellingen, talsperson for Motvind – Bevar Øyfjellet til NRK.

På Øyfjellet i Vefsn i Nordland bygges nå et av Norges største vindkraftanlegg. 72 turbiner som ruver 180 meter vil bli synlige fra nasjonalparken Lomsdal-Visten. Vindkraftanlegget raserer et nydelig turområde og ødelegger for reindrifta, mener Mellingen. Hun synes det er ekstra provoserende at overskuddet skal gå til et utenlandsk selskap.

Vindkraften i Norge eies i stor grad av utlendinger.

Anlegget på Øyfjellet eies av det tyske investeringsselskapet Aquila Capital. Tyskerne eier hele Øyfjellet Wind AS. Utbyggingen skal koste 4,5 milliarder kroner. I tillegg til vindkraftanlegget i Nordland, eier Aquila 97 prosent av Midtfjellet Vindkraft AS i Fitjar kommune på Stord.

For ett år siden var 50,9 prosent av vindkraftverk i drift utenlandsk eid, nå er andelen 61,7 prosent, ifølge tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Og den utenlandske andelen vil stige ytterligere, skriver NRK.

Til sammen er 25 vindkraftverk nå under bygging. Av den totale energien disse anleggene kommer til å produsere, eier utenlandske selskap 75 prosent, ifølge bransje- og interesseorganisasjonen, Norwea.

Da Norge bygde ut vannkraften var nasjonalt eierskap et mål, men i dag er det ingen reguleringer eller begrensninger av eierforhold i norsk vindkraft.

Tyske Aquila ser store muligheter for norsk vindkraftindustri fremover, men har ikke tatt stilling til om man vil satse mer i Norge.

– Her og nå konsentrerer vi oss fullt og helt om at de prosjektene vi jobber med i dag blir en mest mulig positiv kraft for aksjonærer, grunneiere og lokalsamfunnet rundt vindparken, sier Joakim Johnsen, ansvarlig for Aquila Capital i Norden.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.