Midtfjellet Vindpark AS hadde et underskudd på 240 millioner kroner før skatt i fjor. Billig strøm gjør at vindmøller ikke er lønnsomt, sier analytiker. Selskapets eiere har i all hovedsak vært kommuner i Buskerud og Østfold, melder Kommunal Rapport

John Brottemsmo i Bergen Energi er ikke overrasket over det store underskuddet i vindkraftselskapet som står bak vindmølleparken i Fitjar kommune i Hordaland, skriver Bergens Tidende: «Med tanke på de lave strømprisene, er det ikke overraskende. Slik markedet er i dag, er det ikke lønnsomt å drive med vindkraft», sier analytikeren. Han varsler enda tøffere tider for vindkraftprodusentene, med fallende strømpriser de nærmeste årene.

«Prisene er forventet å synke fram til 2020, før de snur igjen» sier Brottemsmo. Han understreker at det er mange faktorer som påvirker dette og at analysen er svært usikker, men sier det uansett er lave forventninger til at prisene skal øke med det første.

Før jul i fjor hentet selskapet inn ny kapital. Østfold Energi meldte da at det ene eierselskapet ville selge seg ut. Aquila Capital har kommet inn som ny majoritetseier fra slutten av desember i fjor. Østfold Energi selv gikk med underskudd i fjor, mye takket være det dårlige resultatet i Midtfjellet vindkraft.

Ifølge tjenesten regnskapstall.no har tre av de fire eierne av Midtfjellet Vindkraft vært kommunalt eide selskaper, med Drammen og Østfold fylkeskommune som de største indirekte eierne. 1/3 av aksjene i vindkraftselskapet eies av et kraftlag i Fitjar.

Midtfjellet Vindkraft skrev ned verdien på selskapet med 167 millioner kroner, noe som er hovedforklaringen på det dårlige resultatet i fjor. Daglig leder Erik Mortensen har tro på framtiden og sier selskapet har fått tilført ny kapital. Regnskapet viser at selskapets egenkapital er på drøyt 500 millioner kroner, en kraftig forbedring fra tidligere. Samtidig har gjeldsposten gått ned omtrent tilsvarende.

Mortensen er ikke enig med Brottemsmo om hvilken vei strømprisene kommer til å gå. «Det er forskjellige syn på hvordan strømprisene vil utvikle seg. Vi forventer at prisene går litt opp». sier Mortensen.

Satsingen på vindkraft i norsk natur, kombinert med enda flere overføringskabler til EU, vil knytte det norske kraftmarkedet enda tettere til EU. Dermed er det fare for at norske kraftpriser vil harmoneres med kraftprisene i Tyskland.

Både i Tyskland og Australia (som også har satset stort på vindkraft) er strømprisene nær tredoblet, noe som gjør at «energifattigdom» har blitt et nytt begrep. Så langt har heller ikke Angela Merkels «Energiwende» gitt noen kutt i Tysklands CO2 utslipp, og siden vinden ikke blåser konstant, har vindmøllene skapt alvorlige problemer for stabiliteten i energiforsyningen.

https://kommunal-rapport.no/energi-og-miljo-okonomi/2016/08/kommunalt-selskap-tapte-en-kvart-milliard-pa-vindkraft?fbclid=IwAR1qnbSeAnexchBAsjMKg9BRqPkokSDJ1UN-gfqEHexhOS6gp97HJdVPbuM

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂