Vestlandets største strømselskap, Eviny, skal kutte stabs- og støttefunksjoner med 250 millioner og sier det blant annet vil skje gjennom nedbemanning. Selskapet meldte nylig om et overskudd for fjerde kvartal i fjor på hele 2,1 milliarder kroner av en årlig omsetning på 7,3 milliarder. Bak nedskjæringene lurer en storsatsning på vind i Snøheia i Sunnfjord.

Vindkraftsatsningen nevnes ikke til Bergensavisen av konstituert konsernsjef Kristin Aadland. Til avisen sier hun at kuttene blant annet handler om å forberede strømselskapet på lavere kraftpriser i framtiden.

 I tillegg til den svært lønnsomme kraftproduksjonen og strømnettet, har Eviny bygget opp en rekke satsinger innenfor blant annet infrastruktur, rådgivning og entreprenørtjenester.

– Vi har potensial for bedre lønnsomhet i selskapene. Samtidig må vi forberede oss på tider med lavere strømpriser. Vi ønsker også å være et ledende fornybarselskap energi på Vestlandet i fremtiden. Det er fantastiske muligheter det kommende tiåret, men vi må være konkurransedyktige for å utnytte dem, sier Aadland som en forklaring på hvorfor de skal kutte.

Stabs- og støttefunksjonene i Eviny utgjør i dag rundt 270 årsverk, og ifølge Aadland tilsvarer et kutt på 250 millioner kroner 30 prosent av dagens kostnader knyttet til stab og støtte.

– Dette skal vi få til gjennom effektivisering og kutt i eksterne kostnader, som konsulentbruk. Men også gjennom nedbemanning, sier Aadland.

Konserntillitsvalgt Morten Bildøy sier til samme avis at stemningen blant de ansatte ikke er god og at folk er redde for å miste arbeidsplassen sin. Han uttrykker samtidig forståelse for at kuttene kommer.

– Det er greit at ledelsen også ser på stabs- og støttefunksjoner sentralt i konsernet. Det blir ikke riktig for de ansatte i de andre selskapene til Eviny om deres kontinuerlige effektivisering og kutt spises opp av morselskapet, sier han.

Eviny AS inngår i et konsern med totalt 21 selskaper og har 15 datterselskaper. Statkraft er største aksjonær, med vel 43 prosent (A- og B-aksjer), mens Bergen kommune ved det tidligere Bergen kommunale kraftselskap (BKK) eier 37,754 prosent, alt i A-aksjer.

At Eviny også er med på vindkraft-marerittet som rir landet, skriver Bergensavisen ikke noe om. Det er naturlig å tro at mye av overskuddet og «innsparingene» vil gå med til gigantprosjektet som Eviny, Hydro og vindkraftselskapet Zephyr planlegger i Snøheia, mellom Høyanger og Førde i Vestland. Der planlegges det reist 50 vindturbiner, men prosjektet møter motstand hos de berørte kommunene.

Eviny går med enorme overskudd. Nå skal de nedbemanne. (Bergensavisen – betalingsmur)

Les også:

Hydro planlegger bygging av 50 vindturbiner nord for Høyanger

Lederen av energi­kommisjonen: – Jeg håper folk slutter å være så store motstandere av vindkraft på land

Kjøp bøker fra Document!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.