Ifølge prognoser fra Statnett og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) går det mot kraftunderskudd i Norge fra 2027.

– Det er en helt umulig situasjon for norsk industri. Skal vi miste dette fortrinnet vi har hatt i hundre år og importere dyr energi, så mister vi posisjonen som verdensledende aluminiumstilvirker, sier leder for primærproduksjon i Hydro, Ola Sæter, til Klassekampen.

Hydro vil, sammen med kraftprodusenten Eviny, tidligere BKK, og vindkraftselskapet Zephyr, bygge 50 vindturbiner i Snøheia mellom Høyanger og Førde i Vestland.

Investeringen er på tre–fire milliarder kroner, og årsproduksjonen vil være på 1 TWt.

– Det eneste som kan gi oss ny og konkurransedyktig kraft, er nye vindkraftprosjekter, sier Sæter.

Det er bare noen uker siden statsminister Jonas Gahr Støre var i Sunnfjord for å åpne Jølstra kraftverk, Evinys nye vannkraftverk ved Moskog, med en årskapasitet på 252 GWt.

– Vi er den største kraftprodusenten på Vestlandet, og vår rolle er å gi samfunnet den kraften de trenger til enhver tid. De siste hundre årene har vi bygd etter de behovene og har nå 39 kraftverk, sier Olav Osvoll, konserndirektør for fornybar i Eviny.

Men før utbyggerne kan gå til NVE med sine planer, må de godkjennes av kommunene. Det er ikke sikkert at dét blir så enkelt. Ordfører i Høyanger Petter Sortland (Ap) har vært en uttalt motstander av vindkraft.

– Det er klart at dette er et dilemma en blir stilt overfor. Jeg innrømmer glatt dét, sier han.

Høyanger opplever, som mange andre kommuner i Norge, en stor utflyttingsprosent, samt at det blir stadig færre yngre og flere eldre innbyggere.

– Høyanger-samfunnet trenger sårt en ny giv, og det er ikke mange bedrifter utenom Hydro som kan sette retning for Høyanger. Vi trenger at det skjer noe som får optimismen tilbake, sier ordføreren.

Også ordfører i Sunnfjord, Jenny Følling (Sp), er motstander av vindkraft.

– Vi har nok et kommunestyre som er skeptiske til vindkraft, men når vi får en konkret søknad, skal vi behandle og vurdere den på vanlig måte. Det skal alle være trygge på når de sender en søknad til Sunnfjord kommune, sier hun.

Aluminiumverket til Hydro i Høyanger ble etablert i 1915 og har om lag 155 fast ansatte. Det er ett av fem heleide aluminiumverk Hydro driver i Norge.
Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.