Nytt

Bremangerlandet. Foto: Youtube
Mandag avslo Olje- og energidepartementet anmodningen fra Bremangerlandet Vindpark AS om å gi konsesjonen til Bremangerlandet vindkraftverk virkning som statlig arealplan. Det melder Regjeringen på sine egne nettsider. Den planlagte utbyggingen i Sogn og Fjordane fylke er omfattet av sterke protester og blir karakterisert som «en av de villeste konsesjoner gitt» av organisasjonen Motvind.org. Det sier jo ikke lite.
Departementet viser til at Bremanger kommune mener det er uheldig at det ble søkt om dispensasjon før detaljplan, MTA-plan og søknad om konsesjonsendringer var ferdigbehandlet av NVE. Bremanger kommune mente disse forutsetningene måtte være på plass før en dispensasjon kan behandles. Opprinnelig sa også  energidirektoratet NVE nei, men daværende olje- og energiminister Terje Søviknes snudde med et pennestrøk, og sa ja. Nå ser det likevel ut til det helt unike naturområdet er reddet for ettertiden fra vindkraft-industriens miljøkriminalitet.
Motvind.org konstaterer fornøyd at «motstand virker», og gir mye av æren for seieren til en tverrpolitisk innsats fra lokalpolitikere med ordførar Anne Kristin Førde frå Arbeidarpartiet i spissen. Også det lokale SV, Venstre og Høgre har vært tydelige og engasjerte motstandere, og har bidratt med å legge direkte press på regjeringsapparatet.
Dette innebærer ikke at Regjeringen vil stoppe sin meningløse vindkraft-satsing. 
Samtidig som Motvind jubler, melder de at Tysvær kommune har fått den andre statlige arealplanen mot seg rundt anlegget anlegget i Gismarvik. I denne kommunen er Sigmund Lier fra AP er ordfører, og en av de mest markante Nei-ordførere i landet. Han har et samlet kommunestyre bak seg, men ser ut til å bli demonstrativt overkjørt av Tina Bru, Olje- og Energidepartementet og vindkraftindustrien.
Tysvær vindkraftanlegg har allerede gitt statlig arealplan, og i skrivende stund er raseringen av Årvikfjellet, Gudbrandsfjellet og Litlafjellet i gang. Nå kommer altså Gismarvik i tillegg.
Selv om storsatsingen på vindkraft i Tyskland viser at vindkraft er et kostbart og ødeleggende luftslott, fortsetter Regjering og Stortinget å tro på bløffen om at vindkraft kan erstatte fossilkraften i Europa.

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!