Gyldendal Norsk Forlag er et av Norges største forlag. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Gyldendal-konsernet varsler nedbemanninger i flere av konsernets virksomheter, som følge av etter svakere lønnsomhet og endret etterspørsel.

Nordmenn leser ikke bøker i samme grad som før. Spesielt går salget tregere for de bøkene som norske forlag velger å utgi.

Sviktende salg får følger, også i denne bransjen. Nå rammes det tradisjonsrike forlaget Gyldendal, melder NTB.

Kuttene på om lag 50 årsverk skal fordeles mellom de ulike forlagsenhetene i Gyldendal Norsk Forlag, ARK Bokhandel og stabs- og støttefunksjoner i konsernet.

Til sammen har konsernet rundt 1800 ansatte, hvilket nå altså vurderes å være flere enn man vil trenge i tiden fremover.

I 2023 omsatte Gyldendal-konsernet for 2,7 milliarder kroner, som var på nivå med året før. Manglende inntektsvekst og en unormalt høy kostnadsvekst bidro til svakere lønnsomhet.

– Bokbransjen er under press som følge av digitalisering og endret etterspørsel. Markedet er samtidig preget av usikkerhet med høye renter, sterk kostnadsvekst og svakere etterspørsel, sier konsernsjef Tørres Thuv i Gyldendal.

Han sier de må prioritere strammere, og at de intensiverer arbeidet med å redusere kostnadene.

– Det er aldri noen lett beslutning å legge ned arbeidsplasser, samtidig er grepene helt nødvendige for å sikre lønnsomhet og konkurransekraft i årene fremover, sier Thuv.

Forlagene og bokhandlerne opplever at det er et lite utvalg populære titler av de mest kjente forfatterne som selger bra, gjerne i sjangere som krim og biografier. Dette topper seg fortsatt rundt høytider som jul, påske og ferietid.

men generelt går det noe tyngre enn før, og det store utvalget av titler både innen skjønnlitteratur og annen litteratur omfattes av lavere etterspørsel.

Det merkes også at mye fagstoff er tilgjengelig fra diverse digitale kilder, i mye større omfang enn før. Behovet for å kjøpe inn fagbøker er mindre.

Enkelte vil mene at forlagene til en viss grad bommer med sitt utvalg av titler, og fremmer for mye av politisk korrekt litteratur det store flertall av nordmenn har begrenset interesse av å kjøpe og lese.

Document er blant ytterst få forlag som utgir stadig nye bøker på tvers av de politisk korrekte strømninger, og utvalget finner du under her.

 

Bestill fra Document i dag:

Kjøp Jean Amérys bok!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.