Også sagnomsuste Shakespeare and Co. i Paris har sett salget stupe under koronatiltakene, men en oppfordring til å bestille på nett og telefon har ført til voldsom pågang. Foto: François Mori / AP / NTB

En felles nettsatsing skal hjelpe uavhengige bokhandlere i Storbritannia, som rammes av koronarestriksjoner og konkurranse fra Amazon.

250 bokhandlere har sluttet seg til en felles nettplattform som ble lansert forrige uke.

Satsingen kan bli redningen for små bokhandlere, særlig nå som England har stengt ned og bøker ikke står på listen over nødvendige varer. Dermed må bokhandlene stenge, og bookshop.org skal hjelpe dem med å nå ut til kundene og fortsette å selge bøker.

Plattformen kan også hjelpe de små og uavhengige med å ta opp kampen mot kjedene og internettgiganter som Amazon.

Leser mer

– Det er viktig å støtte uavhengige bokhandlere, sier Anne Henrikson. Hun er stamkunde hos Primrose Hill Books i London, som er med på den nye løsningen.

Eier Jessica Graham sier det er en viss ironi i at hun må stenge samtidig som etterspørselen etter bøker øker blant de mange som nå må holde seg hjemme.

– Folk leser mer. De som vanligvis leser uansett, har mer tid, og folk som kanskje har falt ut av vanen med å lese, har igjen plukket opp en bok og gjenfunnet lesegleden, sier hun.

I en undersøkelse i mai sa to av fem voksne at de leste mer mens landet var stengt ned. Gjennomsnittlig lesetid gikk opp fra 3,5 til 6 timer i uken.

Under vårens nedstenging ble salget til Primrose Hill Books halvert. Graham sier det er tungt å måtte stenge igjen i tiden før jul.

– Vi hadde butikken full av julebøker, og plutselig har vi ingen kunder.

167-åring ber om hjelp

Et annet sted i storbyen har den tradisjonsrike og velkjente reisebokhandelen Stanfords startet kronerulling for å klare seg fram til våren. De bruker ordfører Sadiq Khans løsning for folkefinansiering for å skaffe 120.000 pund – drøyt 1,4 millioner kroner – for å dekke løpende utgifter fram til mars.

De som vil hjelpe, kan enten gi en ren pengegave til den 167 år gamle kart- og bokhandelen eller kombinere bidraget med ulike spesialtilbud. Butikken tilbyr alt fra en kopp kaffe når de kan åpne igjen, til en guidet tur i arkivet eller et spesialtrykket kart.

Stor pågang

På den andre siden av Den engelske kanal har Shakespeare & Co. i Paris også startet kronerulling i form av en venneforening. De har i tillegg bedt folk bestille mer på nett eller telefon.

Det siste førte til så stor pågang at de nå har stengt nettbutikken midlertidig for å ekspedere alle bestillingene som har kommet inn.

Bøker går aldri av moten. Enten du har karantene, hjemmekontor eller bor langt fra en bokhandel, kan du finne og kjøpe dine julegaver fra Document Forlags utsøkte utvalg her! Vi sender!

Finn flere titler på forlagssiden!

 

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.