Bomstasjon ved Skøyen i Oslo. Foto: Erik Johansen / NTB

Selv om det er trange tider økonomisk, velger folk å prioritere bompenger. Man kjører bilen sin, og kutter heller inn på noe annet.

Hensikten med bompenger oppgis å skulle få folk til å kjøre mindre bil. Det skal være viktig for «klima og miljø».

Folk oppfordres til å sykle eller reise kollektivt.

Men i praksis viser det seg at folk gjerne kjører like mye som før, til tross for høye bomavgifter. Man kutter heller inn på andre kostander i hverdagen, om det kniper i økonomien.

På den måten fungerer bompengene i første omgang som  en ren ekstraskatt for befolkningen, effekten på de såkalte klimamålsetningene er minimal.

NTB melder om saken, og skriver at nordmenn prioriterer å betale bompenge-fakturaene sine.

– Vi har hatt særlig fokus på om høyere levekostnader generelt påvirker også vår bransje. Så langt er konklusjonen at bilistene prioriterer å betale for bompasseringer, sier administrerende direktør Vidar Raa i SkyttelPASS, i en pressemelding.

På kundeservice har det heller ikke vært noen økning i forhold til hvor mange kunder som normalt ønsker å inngå nedbetalingsplan.

– Vi hadde ventet mer trøkk fra kunder som ønsker en viss fleksibilitet i betalingen, ettersom det er mange regninger som konkurrerer med hverandre i tiden vi nå er inne i, sier Raa.

Han er dog forberedt på at dette kan endre seg.

– Vi følger utviklingen nøye, og vil naturligvis forsøke å hjelpe de av kundene som får betalingsproblemer med å være fleksible. Det viktigste er at disse kundene selv tar kontakt om økonomien ikke strekker til, slik at ikke tilgangen til rabatter plutselig stenges ned. Vårt utgangspunkt er at det alltid finnes en løsning, sier Raa.

For nordmenn flest virker det det uansett å være viktigere å bruke bilen i hverdagen, enn å lydig føye seg etter myndighetenes stadig mer «ambisiøse klimamål».

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.