Detalj fra vindturbin på Lutelandet. Stillbilde: Royboy TV / YouTube.

Sogn og Fjordane Energi (SFE) tapte i 2022 over en million kroner på hver av de ni vindmøllene på Lutelandet i Fjaler. Det melder avisen Firda. Underskuddet går frem av høringssvaret SFE har sendt staten i forbindelse med et forslag om grunnrenteskatt på vindkraftanlegg.

Lutelandet vindkraftverk ble satt i drift i desember 2021, og produserte 122 GWh totalt i 2022, som er litt mindre enn forventet middelproduksjon på 150 GWh. Vindparken ligger i prisområde NO3, med gjennomsnittlig kraftpris på 42,8 øre/kWh i 2022, men oppnådde bare 29,7 øre/kWh. Årsaken er at når kraftprisen er høyest, er det som regel lite vind – et problem alle vindkraftverk lider under.

Alt dette ga Lutelandet Energipark AS med sine ni vindturbiner et negativt resultat før skatt med 12 millioner kroner i et år med normal produksjon og relativt høye kraftpriser. Eierne håper på høyere priser, mindre prisvariasjoner og større produksjon i 2023.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.