Sakset/Fra hofta

Grensen mellom Norge og Sverige ved Storlien. Foto: Alexander Blecher / Wikimedia Commons.

Karantenereglene som er innført i Norge på grunn av koronaepidemien, innebærer at alle som krysser grensen til Norge, pålegges en 14 dagers karantene. Det betyr normalt betyr at de det gjelder, isolerer seg i eget hjem ved ankomst inntil karantenen utløper.

En konsekvens av dette er at personbiler som krysser norskegrensen, i disse dager stanses for kontroll, mens varetransport går som normalt. Fra et heimevernstelt ved Kopperå registreres alle kjøretøy som passerer.

Östersunds-Posten har besøkt grenseovergangen langs E14 mellom Meråker og Storlien for å se hvordan norsk politi og forsvar arbeider.

En knapp mil in i Norge, några kilometer väster om Storlien, står polis och militär parkerade vid en rastplats. Polisen kontrollerar de som rest in i Norge och militären de som åker österut, mot Sverige. – Jobbpendlare måste ha bekräftelse från arbetsgivare, stugägare får åka över dagen, resten rekommenderar vi att vända, säger Stein-Kristian Knudtsen, militär inom norska hemvärnet.

Persontrafikk skal som hovedregel stanses, men reglene er nylig blitt myket opp. Man behøver en god grunn. Nordmenn som har hytte i Sverige, kan dra dit på dagstur for å rydde snø av taket og ta med seg ting hjem derfra, forteller den norske politimannen Magnus Carlsen

Når folk får høre om karantenereglene som gjelder for alt annet enn korte besøk av nødvendighet, velger mange å snu. Dokumentasjon kan kreves, og den som lyver, risikerer straffeansvar.

En annen norsk heimevernsmann på stedet legger ikke skjul på sin perpleksitet ved det som skjer i Sverige under pandemien: «Det er ille i Sverige. Vi er oppriktig redde for dere», sier han til den svenske avisen, og legger til· «Smittespredningen er en helt annen enn i Norge.»

Carlsen synes situasjonen er rar:

Den här typen av gränskontroll har det inte varit sedan andra världskriget, det är en märklig situation, konstaterar Magnus Carlsen, polis från norska Stjørdal.

På svensk side er atmosfæren helt annerledes:

På tullstationen i Storlien är allt som vanligt.

Det spiller ingen rolle at nonsjalansen fra regjering og myndigheter har resultert i mange unødvendige dødsfall, og at nabolandet har innført de mest omfattende inngrepene i hverdagen siden andre verdenskrig. Selv om det dør hundre mennesker på en dag, er det viktigste å ta det lugnt.

Sverige er virkelig en annen planet.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!