Nytt

Forlaget som utgir Populär Historia, skal starte et nytt blad, Militær Historie, og hadde bestilt tre artikler av den høyt anerkjente historikeren, Stellan Bojerud. Men da de hørte at han hadde meldt seg inn i Sverigedemokratene, avbrøt de samarbeidet. Slik er dagens Sverige.

Lundaförlaget Historiska Media hade beställt tre artiklar av SD:s nya rekrytering, militärhistorikern Stellan Bojerud. När förlaget fick reda på Bojeruds politiska engagemang stoppades artiklarna.

65-årige Stellan Bojerud är överstelöjtnant och är en av Sveriges mest välmeriterade militärhistoriker, ofta anlitad som expert i tv-soffor och radiostudior. Under många år var Bojerud aktiv inom Moderaterna – bland annat som vice ordförande i kommunfullmäktige i Sollentuna.

Sverigedemokraternas stolthet gick inte att ta miste på när partiet för några veckor sedan presenterade Bojerud som ny partimedlem. På Lundaförlaget Historiska Medias kontor väckte nyheten olust. Stellan Bojerud har länge anlitats som faktagranskare av förlagets böcker, bland annat översättningar av storsäljare som Antony Beevor.

Förlaget, som ger ut succétidningen Populär Historia, hade beställt tre artiklar av Bojerud till sin nystartade tidning Militär Historia. Den första handlade om Koreakriget, den andra om Brasiliens deltagande i andra världskriget och den tredje om en svensk motståndskämpe i nazi-ockuperade Norge. Nu fattade förlaget ett beslut: Bojeruds artiklar ska inte publiceras.

– Det handlar om att värna en nystartad tidnings rykte. Vi vill inte att någon skugga ska falla över Militär Historia. Men vi betraktar fortfarande Stellan Bojerud som en duktig militärhistoriker och har stort förtroende för honom i den egenskapen, säger Magnus Bergsten från Historiska Media.

Enligt förlagets bedömning kommer Stellan Bojerud nu att förknippas med SD, där han ska vara med och utforma försvarspolitiken. Om tidskriften Militär Historia hade Bojerud som medarbetare skulle allmänheten indirekt även koppla tidningen till SD, enligt Magnus Bergsten.

– Vi vill inte förknippas med några politiska partier. Jag skulle även vara skeptisk till att publicera artiklar av försvarsminister Sten Tolgfors eller försvarspolitiker från andra partier, säger Magnus Bergsten.

Lundaförlag stoppar artiklar av ny SD-medlem