Maria Rydhagen har skrevet et innlegg i Expressen som illustrerer den manglende forståelsen av nasjonalstaten. Alle har vennet seg til å kunne reise hvor de ville i Norden, og tatt det som en selvfølge. Hun spør:

Vad är ett land?

I åratal har vi skrattat när vi har åkt till Köpenhamn och kallat det «utomlands».

Det är ju ingen riktig gräns – det är ju bara Danmark.

Så har det varit. Men det är slut med det nu.

Ja, nu är det slut. Nå har Danmark satt opp en ny grensestasjon på Pepparholm, på broen mellom Sverige og Danmark.

Den tunga trafiken släpps igenom på lördagen. De som ska jobba släpps in. Och det är som sagt bara tillfälligt. Och självklart måste vi alla stå ut med uppoffringar för att få bukt med coronasmittan så snart som det bara går. Men det känns i hjärtat för oss som bor i södra Sverige. Vi trodde att Danmark var så nära, att det var en del av oss. Vi har liksom aldrig riktigt trott på att det är ett annat land. Men det är det tydligen. Och det stänger nu.

Foto: Mikael Nilsson

Det skal være kontroll på Pepparholm før tunnelen i retning Danmark. Stengning av grensen gjelder til og med 13. april. Danske statsborgere får krysse grensen, men turister og utlendinger som ikke kan bevise at de har en god grunn for å komme inn i landet, blir avvist. At man jobber i Danmark, er grunn til å få reise inn, sier justisminister Nick Hækkerup. Både politi og militære vil være på plass.

– Där ska bilister som inte har rätt att resa in tvingas att vända om. Både polis och militär kommer att vara på plats för att avgöra vem som får åka in i Danmark, säger John Alexander Sahlin, Öresundsbrons kommunikationsansvarige.

EU ligger nede som en våt klut. EU kan ikke beskytte individuelle medlemsland eller deres befolkninger. Og til syvende og sist er det dét vi trenger. Våre folkevalgte er valgt av oss for å beskytte oss og våre land. Om det så gjelder virusepidemier, innvandring, økonomi eller annet. Overnasjonale organisasjoner har ikke dette som mål. Nærmest tvert imot.

Kanskje vil svenskene oppdage at også Sverige er et selvstendig land som kan ta egne beslutninger, og at de ikke trenger å gi bort landet til alle som kaller seg mindreårige fra Syria. Vi holder ikke pusten.

Expressen     SVT

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.