I mer enn ti år har to palestinske brødre fra Libanon vært kriminelt hyperaktive i Sverige. De er begge besluttet utvist flere ganger, men Sverige har ennå ikke lyktes å utvise dem. (Skjermdump fra Expressen TV)

I Sverige anbefaler en statlig utredning å endre loven for å gjøre det lettere for utviste kriminelle å likevel få oppholdstillatelse i landet.

– Det är en väldigt, väldigt bra utredning som har så himla viktiga förslag, sier Christina Höj Larsen, Vänsterpartiets talsperson for migrasjon, inkludering och antirasisme til Expressen.

Allerede i dag er det ganske få av dem som er besluttet utvist som faktisk blir utvist. Av de som dømmes for grov kriminalitet som mord og voldtekt er det bare en minoritet som ender med å forlate Sverige.

Multikriminelle brødre utvist flere ganger

I flere reportasjer har Expressen fortalt om to multikriminelle palestinske brødre fra Libanon som kom til Sverige for mer enn ti år siden. De er siden dømt flerfoldige ganger for vold, tyveri, ulovlig bilkjøring, promillejøring, vold mot offentlig tjenestemann og en rekke andre forhold.

Til tross for at de er besluttet utvist flere ganger er de fremdeles i Sverige. Side de ikke har rett til asyl i Sverige får de heller ikke oppholdstillatelse.

Grunnen til at man ikke har kunnet gjennomføre utvisning er at Libanon bare tar imot utviste personer som returnerer frivillig.

Men det vil ikke brødrene. Svensk politi har eskortert en av dem til Libanons ambassade i Stockholm, der han har kunnet skrive under på at han går med på utvisningen, men han har nektet.

Men Libanon er heller ikke et enkelt land å ha med å gjøre. Svensk politi oppgir at det har blitt vanskeligere å gjennomføre utvisninger til Libanon i det siste.

Åkesson: – Flere må utvises

Under valgkampen argumenterte leder for Sverigedemokraterna Jimmie Åkesson for at flere med utvisningsbeslutning må utvises. I mars 2018 sa han at «tiden då utländska våldtäktsmän och våldsbrottslingar tillåts stanna i Sverige måste få ett slut. Vi kräver att utvisningar av dömda ska verkställas.»

Men en statlig utredning den sosialdemokratiske regjeringen har bestilt foreslår det motsatte: flere skal få bli – til tross for grov kriminalitet og beslutning om utvisning.

Ifølge utredningen skal det bli lettere å få oppholdstillatelse på grunn av det som kalles «praktiska verkställighetshinder» (praktiske problemer med å gjennomføre vedtaket), også for mordere og voldtektsmenn.

Det kan være flere årsaker til problemene, ifølge Expressen. Enkelte land nekter å ta imot sine egne borgere:

Ett skäl kan vara att det land som en person ska återvända till inte går att ta sig in i, exempelvis för att gränsövergångarna är stängda. Ett annat skäl kan vara att landets myndigheter helt enkelt vägrar att ta emot den utvisade personen.

Det er bare å gi opp, mener Vänsterpartiets Höj Larsen:

– Det är bara att inse att den här gruppen människor inte kommer kunna utvisas någonstans. Och då är frågan, vad är bäst för samhället? Att de fortsätter leva i ingenmansland, där de dessutom inte har rätt till någon ersättning värd namnet? Och vad tror du att människor gör då?

Det finns ingen tall på hvor mange utvisninger som har mislyktes på grunn av «praktiska verkställighetshinder», skriver Expressen.

 

Start 2019 med å støtte Document!

Et fast månedlig beløp gjør at vi kan planlegge utvidelser og vekst. Og hvis du foretrekker impulsive enkeltbeløp, så overraskes vi gjerne 🙂

[simpay id=»280380″]

Eller overfør til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt vipps-nummer er 13629

For å støtte oss via Paypal gå til vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.