Ambulanseflysaken i Nord-Norge er blitt en såkalt het potet. Ikke bare fordi dette er et viktig helsetema. Men også fordi venstresidens aktører er intenst opptatt av å bruke saken til egen fordel. Sjelden ser man så mange vikarierende motiver på en gang.

Saken handler om at det svenske selskapet Babcock har hatt problemer med å oppfylle kontrakten med det offentlige om ambulanseflyvninger i Nord-Norge. En del fly har blitt satt på bakken grunnet tekniske problemer. Sist uke skal 5 av 11 fly ha vært ute av drift. Selskapet har rett og slett ikke klart å levere som de lovet da avtalen ble inngått tidlig i høst.

Det er store avstander i nord, og det kan være 30-40 mil til nærmeste sykehus. Da sier det seg selv at transport i ambulansebil tar for lang tid når det står om liv og død.

Myndighetene har forsøkt å kompensere for bortfallet av Babcocks fly ved å sette inn helikoptre fra Forsvaret og ved å leie fly fra utlandet. Det er ikke så mye mer å gjøre på kort sikt. Fly og piloter kan ikke trylles frem over natten.

Helseminister Bent Høie redegjorde for dette i Dagsnytt 18 mandag, og forklarte at disse tiltakene bidrar til å bedre forholdene i betydelig grad. Han er naturlig nok ikke særlig fornøyd med samarbeidet med Babcock.

Men dette er ikke av interesse for rødgrønne politikere på jakt etter gevinst. Demagogien tas til de store høyder, og det skapes et inntrykk av «akutt katastrofe», intet mindre.  Situasjonen svartmales på en måte som skaper mer engstelse enn det er grunnlag for.

SVs nestleder Kirsti Bergstø er blant dem som har sett sitt snitt til å kaste ut store ord i saken.

«Dette er helseminister Bent Høies verk», freser hun, i en artikkel i VG .

Fra de rødgrønne fremstilles saken som «villet politikk» fra regjeringen. Det tegnes et bilde av en statsminister og en helseminister som ikke bryr seg om befolkningen i nord, men bare er opptatt av «å spare penger», «sette ut på anbud» og annen, kapitalistisk styggedom.

Arbeiderpartiets ordfører i Alta, Monica Nielsen, spiller selvsagt på det rødgrønne laget.

«Vi føler oss ikke trygge», erklærer hun i VG , og lar det skinne igjennom at det meste ville vært bedre med en annen regjering. Da ville selvsagt ingen fly fått tekniske problemer, og det ville vært midler i overflod til problemfri drift. Penger og kostnader er som vi vet aldri noe problem for rødgrønne partier i opposisjon.

Senterpartiets Kjersti Toppe er parat til å bidra. Konstant, høylydt sutring over det aller meste har vært en sikker stemmesanker for Senterpartiet så langt, ikke minst i nord. Nå gjelder det å være med i koret.

«Situasjonen er katastrofal», kan hun melde til VG , og tankene ledes hen til naturkatastrofer med tusener av døde, eller en storstilt, russisk invasjon. Hun krever «full granskning». Det forblir uklart hvilke konkrete utslag «katastrofen» så langt har gitt seg.

 Rødt-leder Moxnes har selvsagt sitt å si. For i land bygget på sosialistiske/kommunistiske modeller går som kjent alt på skinner, ikke minst i flytrafikken.

«Helseministeren må ta grep før folk begynner å dø», erklærer Moxnes i VG.

De grep som faktisk er tatt, regnes visst ikke med i den forbindelse. En fullstendig samfunnsomveltning i retning av for eksempel Nicaragua-modellen er kanskje det som skal til? Det er et land Moxnes ved en rekke anledninger har rost opp i skyene.

Det er bare som forventet at også LO er på banen. En slik gylden mulighet til å nedsnakke den forhatte «privatiseringen» vil selvsagt ikke LO-leder Hans-Christian Gabrielsen gå glipp av. Her gjelder det å smi mens jernet er varmt og de 5 flyene står på bakken!

«Jævla alvorlig», sier Gabrielsen til VG, og markerer seg samtidig med en dose kledelig «på-gølvet-språk».

Dagbladet  krever like godt helseminister Høies avgang.

«Tilliten til Høie er så tynnslitt at havari og nødlanding kan bli utfallet», skriver avisen.

Når har Dagbladet hatt tillit til en eneste en minister fra Høyre eller FrP? Men et par fine språkblomster fikk de levert, det skal de ha.

I Dagsnytt 18 var det AP-leder Jonas Gahr Støre som kunne bruke denne saken i sin stadig mer innbitte, personlige kampanje mot regjeringen – og for sitt eget kandidatur som statsminister i 2021. Dette er en gavepakke til en AP-leder som sliter.

«Det som kommer fra Berlevåg, er fortellingen om menneskers liv», sier en teatralsk Støre, og vil på denne måten gjerne vise empati med de mange velgere Arbeiderpartiet har mistet i nord.

Hans budskap er ellers at «staten må overta». Han nevnte dog ikke eksempler på næringer som går bedre ved at «staten overtar».

I programmet fikk også kommunelege Hanne Heszlein-Lossius i Berlevåg komme til, og beskrive det hun på hissig vis kalte «en ekstrem situasjon». Når leger bruker slike uttrykk, forbindes det vanligvis med utbrudd av dødelige epidemier etc.

I en bisetning fra programlederen kom det etter hvert frem at denne legen er aktiv i partiet Rødt. Hvem ble overrasket?

Det er åpenbart uheldig at noe ambulansetjenesten i denne regionen ikke fungerer som den skal. Noe har gått alvorlig galt for selskapet Babcock. Situasjonen må løses snarest, og valget av ambulanseoperatør i regionen bør trolig revurderes.

Men overdrivelsene og den partipolitisk motiverte agitasjonen i denne forbindelse synes nå å være helt ute av proporsjoner. Det er faktisk ingen «katastrofe» vi ser her. I klimasakens ånd har de tydeligvis de fleste slike begreper og kraftuttrykk fullstendig mistet sin verdi og betydning.

I kjent stil spiller mediene ukritisk med i opphaussingen, og dekningen av saken mangler enhver form for fornuftig balanse og anstendighet.

Folk i nord fortjener en god ambulansetjeneste. Men de trenger ikke slike doser med tullprat.

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!