Nytt

In this Sept. 16, 2014, photo, a Taiwan Air Force F-16 fighter jet lands on a closed section of highway during the annual Han Kuang military exercises in Chiayi, central Taiwan. Taiwanese President Tsai Ing-wen has thanked the U.S. for approving the sale of 66 advanced F-16V fighter jets and urged China to respect Taiwan’s right to defend itself. (AP Photo/Wally Santana/Scanpix)

De 66 amerikanske F-16-flyene som Taiwan har kjøpt av USA, ventes levert før utgangen av 2026, opplyser Taiwans forsvarsminister.

Det taiwanske jagerflykjøpet verdt 8 milliarder dollar, rundt 72 milliarder kroner, er svært kontroversielt. Kina er sterkt imot alle former for våpensalg til Taiwan, og motstanden er ekstra sterk når det gjelder avanserte jagerfly.

Tidsplanen for når landet kan vente seg å motta flyene fra USA ble lagt fram av forsvarsminister Yen Teh-fa i Taiwans parlament tirsdag da et spesialbudsjett i forbindelse med flykjøpet ble behandlet. Det dreier seg om en avansert utgave av F-16, kalt F-16V.

Ifølge forsvarsministeren vil Taiwan motta tre fly i 2023, mens resten vil bli levert ved utgangen av 2026.