Nasim Rizvi, nestleder i Buskerud Innvandrerråd, er irritert over at Jon Helgheim sier «musshlim» og «isshlam», og mener han bør gå på norskkurs. Foto: Privat/Twitter.

Nestleder i Buskerud Innvandrerråd Nasim Rizvi kritiserer at Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim sier «musshlim» og «isshlam».

– Jeg forventer at en person i hans posisjon sjekker hvordan navn og ting skal uttales, sier hun – og tilbyr Helgheim norskkurs.

Rizvis irritasjon oppstod da hun hørte Helgheim og Sylo Taraku på Drammens Tidendes debatt «Hvorfor er vi så opptatt av islam» onsdag.

Irritasjonen fikk utløp i et innlegg på Nasim Rizvis facebookside:

«Burde FRPs innvandringstalsmann Jon Helgheim sendes på norskkurs? Under debatten «Hvorfor er vi så opptatt av Islam» er det umulig for han å uttale ordene islam og muslimer/muslim riktig…..»

Temaet for debatten var vektig nok, Helgheim og Taraku hadde en samtale om islam, blant annet hvorvidt samfunnet har sviktet de liberale muslimene.

Men det Rizvi var mest opptatt av var måten Helgheims uttalte «islam» og «muslim» på. Hun mente han sa «musshlim» og «isshlam», ifølge DT.

Når avisen tar kontakt, hevder hun det ikke var seriøst ment:

– Innlegget var ment som en spøk, og ikke noe alvorlig. Etter debatten snakket jeg med Jon, og forsøkte å lære han å uttale ordene – uten hell. Det er ikke noe jeg går rundt og irriterer meg over, men det blir et lite irritasjonsmoment der og da som tar fokus bort fra innholdet og gjør at han mister legitimitet, forklarer Rizvi til Drammens Tidende.

Hun mener det er «typisk at mange nordmenn ikke gidder å bry seg» om de uttaler navn eller ord feil, og synes det er «veldig gøy å se hvor lite de [Frp-erne] legger i det å uttale ting riktig».

Ordene får en negativ klang når de uttales slik, mener Nasim Rizvi, som sier at hun vet at «internt blant muslimer er det flere som reagerer».

Rizvi inviterer nå Helgheim – og alle andre med «feil» uttale – på kurs.

– Jon, og andre som ikke kan uttale ordene er hjertelig velkommen på norskkurs når vi i Buskerud Innvandrerråd setter opp nye på nyåret.

Helgheim klarer ikke å ta Rizvi på alvor:

– Dette må være en spøk. Jeg nekter å tro at hun mener noe annet med dette, sier han til Drammens Tidende.

Helgheim ønsker ikke å kommentere saken ytterligere:

– Jeg har dialekt. Jeg er fra Hokksund, og der snakker vi litt bredere.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂