Sakset/Fra hofta

Jon Engen-Helgheim har på kort tid markert seg som en ujålte politiker fra Drammen. Han snakker stadig klarere om Marrakesh. Hvillket han har vært relativt alene om. 

Fredrik Solvang var tilbake i Dagsnytt 18 og innslaget om Marrakesh-avtalen viste at han kan når han vil. Solvang fikk frem at Senterpartiet og Marit Arnstad mangler politisk guts. De skyver uenigheten i regjeringen foran seg og vil ikke delta i debatten i Stortinget i morgen.

Det er ynkelig for et parti som har forsvar for norske interesser som en kjernesak. Arnstad gjentok at regjeringen bestemmer norsk innvandringspolitikk. Dermed tok hun stilling likevel, for motstanderne av Marrakesh har kommet til at det ikke stemmer. De landene som undertegner Marrakesh vil inngå forpliktelser det kan bli vanskelig å bryte.

Solvang boret i både Arnstad og Høyres standpunkt: Hvis avtalen er så ubetydelig, hvorfor var det så viktig å delta? Høyres Lønseth ble tatt med buksene nede: Hun påsto at avtalen ikke ville ha noen betydning for Norge, for vi har allerede en fornuftig innvandringspolitikk. Hun brukte ordet «ganske» – ganske liten betydning. Hva betyr «ganske» ville Solvang vite. Det klarte ikke Lønseth å svare på. Hun viste til Saudi-Arabia som eksempel på et land som trenger avtalen.

Det ble pinlig, et pinlig lavt nivå.

Den eneste som kom hederlig fra det var FrPs Jon Engen-Helgheim. Helgheim er så frittalende at han også setter sin egen partiformann i forlegenhet. Hvorfor våknet FrP først i 11. time?

Avtalen er så viktig at FrP burde stilt ultimatum til Høyre.

Uenigheten går ikke bare mellom Høyre og FrP, men også innad i FrP.

Helgheim er en av de få i partiet som hele tiden har ment at avtalen er dårlig for Norge. Nå tør flere si det. Men det er sent.

Solvang kjørte ham på at Danmark undertegner. Men Danmark har egne anførsler. Avtalen har dessuten skapt enda større splid i Danmark. Dansk Folkeparti er dypt uenig med Venstre, og selv innen Venstre er det uenighet.

Innvandringsminister Inger Støjberg var selvskreven i Marrakesh, men valgte å bli hjemme. Da måtte statsministeren selv dra nedover.

Berlingske skriver at Løkke Rasmussen helt feilvurderte sprengkraften i Marrakesh-avtalen. Det kom bakpå ham.

Erna Solberg og alle andre partier i Stortinget har ennå ikke oppdaget den. De er ivrig opptatt av å praktisere en konsensus som er til forveksling lik mafiaens omerta.

Stortingsflertallet tror at ting forsvinner hvis man ikke snakker høyt om dem.

Slik fungerer ikke politikken. Det er nok å kaste et blikk nedover Løvebakken og se alle koranklossene forkledt som blomsterkrukker.

 
Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!