Styremedlem i MDG Gamlebyen i Oslo, Emil Snorre Alnæs. Privat foto.

MDG-politiker Emil Snorre Alnæs sammenligner oljearbeidere med nazister og slavedrivere. Partiet vil ikke gripe inn, det er «opp til hver enkelt hvordan de ytrer seg», sier nasjonal talsperson Arild Hermstad.

Representanter for oljearbeidernes organisasjoner reagerer kraftig på MDG-politikerens formuleringer:

– Det er helt fryktelig og jeg kjenner det går kaldt nedover ryggen, sier leder Hilde-Marit Rysst i YS-forbundet SAFE som organiserer 9.000 medlemmer til ABC Nyheter.

«De som svingte svepen på plantasjen»

Emil Snorre Alnæs er styremedlem i MDG Gamlebyen i Oslo. På Twitter skriver han at det nok er mer effekt å hente ut av å ta de som styrer oljeindustrien enn de som arbeider der: «Men «følger bare ordre»-forsvaret gikk jo ut på dato etter Nürnberg. I ettertiden kommer nok oljearbeidere til å høste ca like mye sympati som de som svingte svepen på plantasjen.»

Alnæs’ twittermelding er nå slettet. Skjermdump.

Rysst mener meldingen viser hvor fjerne deler av miljøfolket er i en faktabasert debatt om oljeindustrien. Hun sier hun virkelig håper MDG vil ta tak i uttalelsen.

Men Rysst håper forgjeves.

MDG: – Opp til hver enkelt

Utspillet er en enkeltpersons meninger, og er ikke representativt for MDGs politikk, skriver nasjonal talsperson Arild Hermstad i Miljøpartiet de grønne i en epost til ABC Nyheter.

På spørsmål hvilke konsekvenser utspillet får, og hvilke krav partiet stiller til de tillitsvalgtes opptreden i sosiale medier, svarer han:

– Han tvitrer ikke på vegne av partiet, men på vegne av seg selv. Vi har generelle etiske retningslinjer som alle skal forholde seg til, ut over det er det opp til hver enkelt hvordan de ytrer seg på sosiale medier.

MDG har over 9.000 medlemmer, og folk mener mye forskjellig, kommenterer Hermstad.

– Vi skammer oss ikke

Rysst sier at oljearbeiderne nekter å skamme seg for jobben de gjør. En jobb som er med på sikre gigantiske inntekter til samfunnet – og det drypper også på MDG, blant annet i form av partistøtte.

– Vi nekter å skamme oss, fastslår YS-lederen.

Det blir lenge stille i telefonen når ABC Nyheter ringer forbundsleder Frode Alfheim i LO-forbundet Industri Energi 85.

– Oi, oi, oi. Det er til å bli stum av, sier han. Alfheim mener meldingen bør forbigås i stillhet, og så må partiet vedkommende tilhører ta debatten internt.

– Det første som falt meg inn

Emil Snorre Alnæs mener han bare brukte av Nürnberg-allegorien fordi det var det mest kjente eksempelet på folk som argumenterer med at de bare følger ordre.

– Det var første som falt meg inn. I ettertid viste det seg at det var for betent og jeg slettet meldingen.

Emil Snorre Alnæs.

At han også sammenligner oljearbeidere med slavedrivere, kommenterer han slik:

– Nei, det er altså en tidlig gjetning på hvordan kommer det til å ende opp i historiebøkene, men også denne var altfor vidtgående.

Han forteller responsen i ettertid stort sett har vært negativ. Alnæs mener at menneskeheten står overfor sin potensielt største katastrofe gjennom klimaendringene, og at vi står foran tap av liv «i hundremillionerklassen, kanskje milliarder».

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂