Sakset/Fra hofta

Inngangen til Bundesrechnungshof i Bonn. Foto: Nicolas17 / Wikimedia Commons.

Tysklands riksrevisjon, Bundes­rechnungshof, retter i en konfidensiell rapport som er lekket til Der Spiegel, flengende kritikk mot et syssel­settings­prosjekt der det tyske forsvars­departementet (!) brukte fem millioner euro i et forsøk på å kvalifisere 217 syriske flyktninger til fast arbeid.

To personer lyktes med det takket være prosjektet, som ble igangsatt på personlig initiativ fra tidligere forsvars­minister og påtroppende EU-kommisjons­president Ursula von der Leyen.

Prosjektet var «både uøkonomisk og ineffektivt», skriver revisorene i tidenes understatement.

Tallene som revisorene har gått igjennom, er ganske klare. Ifølge tallene var det kun 217 flyktninger som i 2016 og 2017 deltok i de fire uker lange introduksjons­kursene til temaer som teknikk, bygg og helsestell. Kostnad: fem millioner euro. For hver flyktning brukte forsvaret rundt 23.000 euro. Lignende programmer hos den føderale arbeids­markeds­etaten koster ifølge rapporten kun 1800 euro pr. deltager.

Kostnadene ved bruk av forsvarets personell beløpte seg til 2,4 millioner euro. Omlag 900.000 euro gikk med bare til tolker, skriver Der Spiegel, da syrernes tysk­kunnskaper var «dårligere enn antatt». Utstyr som ble kjøpt inn for en halv million euro, kunne ikke flyktningene bruke av sikkerhets­grunner.

Advarsler manglet ikke:

Selv om en intern under­søkelse utført av den ansvarlige våpen­grenen i forsvaret allerede mot slutten av 2016 anførte at prosjektet hadde en «usunn kost/nytte-ratio» og inntrengende forlangte avbrudd i opplærings­programmet, gav departementets ansvarlige arbeids­gruppe ordre til at det skulle fortsette.

Men uærligheten trakk det lengste strået, slik den ikke sjelden gjør i offentlig sektor:

Etter at prosjektet ble avsluttet i 2017, rapporterte den samme arbeids­gruppen til statsråden at forsvaret til fulle hadde nådd målene i programmet.

I november skal riks­revisjonen behandle saken. Innen den tid er Ursula von der Leyen trygt plassert i Brussel.

Ursula von der Leyen taler i EU-parlamentet i Strasbourg den 16. juli 2019 i forbindelse med hennes forestående utnevnelse som neste kommisjons­president. Foto: Vincent Kessler / Reuters / Scanpix.

Det heter seg i Italia at EU-institusjonene benyttes til resirkulering av politikere som ellers ville havne i den politiske søppelkassen. Onde tunger hevder at dette er det eneste systemet for resirkulering i landet som fungerer helt perfekt.

Kanskje det ikke fungerer så verst i Tyskland heller. Regnskapet over von der Leyens år som forsvars­minister er nedslående.

Det tyske forsvaret er blitt en total vits, skrev Ross Clark nylig i The Spectator.

The most recent embarrassment for the Bundeswehr — the grounding of all 53 of its Tiger helicopters this month due to technical faults — is just the latest in a long series of humiliations to have sprung from Ursula von der Leyen’s spell as defence minister.

Under her watch, German military exercises have been reduced to a laughing stock. In 2014, a battalion on a Nato exercise in Norway was forced to use a painted broomstick to simulate a gun because it didn’t have a real one. Nearly half the soldiers involved in the exercise could not be issued with pistols.

Fra før er det også kjent at Tyskland knapt har en marine verdt betegnelsen.

Det er altså en legemliggjøring av uvanlig sterk inkompetanse som nå blir sjef for EU-kommisjonen.

Sånn sett er hun en verdig etterfølger til Jean-Claude Juncker, som ble kommisjons­president akkurat da det ble kjent at han som stat­sminister i Luxembourg på høyst tvilsomt vis hadde gjort det lille stor­hertug­dømmet til et skatte­paradis.

Så er det vel bare å vente på at de to syrerne som fikk jobb til en kostnad av 25 millioner kroner pr. person, skal redde den tyske velferden.

Beslektede problem­stillinger gjelder naturligvis vårt eget land også, men her er pengebingen enn så lenge større, og det samme er tilsyne­latende den interne diskresjonen i myndighets­apparatet.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.