Nytt

Politifolk på patrulje i Rinkeby. Svensk politi har bedt regjeringen om å endre forskriften om at politiansatte må gå med navn og personnummer på tjenestekortet. 

Politifolk er redde for å bli kartlagt av kriminelle, og de ber derfor regjeringen ta bort kravet om å gå med fullt navn og personnummer på tjenestebeviset.

Politiansatte som har deltatt i et prosjekt om beskyttelse av arbeidstakere, sier de føler et sterkt ubehag med å vise politiets legitimasjon med sitt fulle navn og personnummer når de slår til mot kriminelle. Årsaken er påvirkningsforsøk og hevnaksjoner, skriver Polistidningen.

Ifølge politiet forekommer det også at tjenestebeviset blir fotografert, og at ansattes personopplysninger dermed kommer i hendene på kriminelle. De påpeker at personnummer kan brukes til å finne boligadresse, skatteopplysninger og andre opplysninger.

Politiet har dermed anmodet regjeringen om å endre reglene, slik at tjenestemennene slipper å gå med fullt navn og personnummer.

De foreslår heller at politifolk kan gå med initialene til fornavnet og etternavnet, slik at de kan identifiseres i etterkant dersom noen føler seg urettferdig behandlet.

Politiforbundet er imidlertid ikke helt fornøyd med politimyndighetenes forslag og mener at anonymiseringen ikke går langt nok. Forbundet har bedt om at navnet erstattes med et nummer.