Nytt

IS påtok seg ansvaret for det blodige angrepet på bryllupet i Kabul lørdag der 63 ble drept og 182 såret. -Rundt 400 ofre, sa IS. Det kan stemme.

Mannen på bildet er selvmordsbomberen som gikk inn i bryllupssalen og stilte seg foran scenen. Han heter Abu Asim al-Pakistani, åpenbart et alias som indikerer pakistanske røtter.

Først detonerte Abu Asim al-Pakistani sin vest. En bil sto parkert utenfor. Når folk styrtet ut og redningsmannskaper kom til, detonerte sjåføren også denne. Det er en velkjent taktikk som Vietcong praktiserte i Vietnam, der amerikanerne kalte det en double whammy.

Taliban fordømte angrepet fordi det rammet sivile så hardt, men Taliban har selv angrepet hazaraer, utelukkende for å være hazaraer. Men IS er mer blodtørstige.

The Islamic State’s jihadist rival, the Taliban, was quick to deny any responsibility for the mass killing in Kabul. A Twitter account operated by “Zabihullah Mujahid” (one or more men who serve as the Taliban’s spokesman) published a short message saying the “Islamic Emirate strongly condemns explosion targeting civilians inside a hotel in #Kabul city.” The message continued: “Such barbaric deliberate attacks against civilians including women & children are forbidden & unjustifiable.”

However, the Taliban’s terrorist operations frequently cause civilian casualties in Kabul and elsewhere. The Taliban is simply more concerned about how its attacks are perceived in the press and by the Afghan public. The Taliban claims that its Islamic Emirate represents all Afghans, but has also targeted Afghanistan’s Hazara minority in the past.

Taliban og IS står for langt det høyeste antall sivile dødsofre.

Taliban and Islamic State cause majority of civilian casualties in Afghan war, UN finds.]

Islamic State suicide bomber strikes wedding in Kabul

 
Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!