Tavle

Uken ble preget av drapet og terrorforsøket i Bærum. PST ble tipset om Philip Manshaus, men gikk ikke videre med saken.

En nesten fullstendig oversett opplysning er at PST drukner i tips. Etaten har altså åpenbart ikke de rette instrumentene for å skille farlige personer fra ufarlige. I hvilken grad skyldes dette politisk styring?

Medienes reaksjoner følger et forutsigbart mønster. Når islam er under angrep, blir plutselig den ideologiske motivasjonen, som angivelig gjelder mange flere personer enn ugjerningsmannen, viktig – mens islams kilder er helt uten interesse når islam angriper. Denne gangen får vi ikke høre at trafikkulykker har flere ofre.

Ytringsklimaet resulterer ikke sjelden i utenforskap, og utenforskapet resulterer noen ganger i radikalisering. Ytringsklimaet er med andre ord farlig. Så hvorfor ikke oppmuntre til å ta de vanskelige diskusjonene på sivilisert vis i offentligheten? At det ikke skjer, og at det snarere går i retning kriminalisering av «islamofobi», er et gedigent demokratisk problem.

Under slike betingelser er det ikke så lett å holde hodet ryddig. Men Document skal fortsette å hjelpe dere med oppgaven.

Dere finner oss også på Facebook, YouTube, Spotify, SoundCloud.

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!