Kommentar

Norske medier viser bare den side av virkeligheten som passer deres egen agenda: Trump oppfordrer til hat og NRK står for godhet og humanitet sammen med Leger uten grenser.

Hvis de hadde spilt med åpne kort hadde det ikke vært noe problem. Da kunne hatt en debatt hvor de beste argumentene formodentlig vant.

Men vi har ikke det. Vi har i stedet en manipulativ presse, som kun presenterer argumenter som passer dem selv.

Det som gjør dette ekstra usmakelig er at de bruker den barmhjertige samaritan som brekkstang.

Svært få mennesker vil si at det er feil å hjelpe. Når spørsmålet stilles slik NRK og Leger uten grenser gjør: Vil du la noen drukne? er svaret enkelt.

Men derfra til å ruste et stort skip for å ligge utenfor Libya og plukke opp migranter, er det et stort stykke. NRK velger å overse det. De driver ikke journalistikk, men aktivisme.

Reportasjen i Søndagsrevyen om Ocean Viking var noe av det grelleste på lenge. Grell fordi det er noen år siden 2015. Det er grunner til at EU er splittet. Kapasiteten er for lengst sprengt.

Katerina Janouch har et langt interju med en politimann i Gøteborg. Han forteller at deler av bykjernen er ved å bli ødelagt av narkosalg. Alle knivstikkinger og skyterier er kamp om narkorevirer. Arabere ett sted, afghanere et annet og somaliere et tredje. Turistene blir plaget. Besøkende sier de ikke kjenner seg igjen. De ser en by i forfall.

Gøteborg ligger en kjøretur unna norske redaksjoner. Likevel hører vi ingenting.

Norske myndigheter kommer til å bli like sjokkert som den danske skatteministeren den dagen «noen» velger å ordne en skattesak med sprengstoff. Man har ikke ønsket å vite og når man får virkeligheten i fleisen får man sjokk.

NRK og TV2s systematiske kampanje for å hente flere til vårt land og ignorering av problemene, er grunnen til at politikerne kan fortsette å leve på løgner.

Det er også denne godhetsposering som forvandles til vrede og hat mot alle som våger å protestere.

Hvis man vil forstå hvordan propagandaen fungerer kan man se Søndagsrevyen. Der kommer først Tore Bjørgo, leder av C-Rex, for å kommentere El Paso-drapsmannen. Programleder Gry Blekastad Almaas gjør ikke en gang forsøk på å fremstå nøytral:

Bjørgo åpnet for at det var mye personlige problemer hos Patrick Crusius. Men det ønsket ikke Blekastad Almaas å dvele ved. Hun reiser ikke spørsmålet om presidentens retorikk med den reservasjon og det forbehold journalister skal ha. Hun ber om et bestemt svar og bruker ordet «mange». Det kommer ikke noe «men andre mener noe annet»

Vi som har vokst opp med og kjenner NRK-propagandaen ser at den har tatt en dreining: Den er blitt mer agitatorisk og endimensjonal. Det er ikke rom for motforestillinger.

NRK har som utgangspunkt at Trump sprer hat. Det eneste man trenger å gjøre er å se etter bevis. Hver gang det skjer en voldshandling, får man bekreftet: Det var han!

Selv CNN og Washington Post skrev søndag at Patrick Crusius hadde forestillinger om hvit overlegenhet lenge før Trump ble politiker.

The Washington Post reported Sunday: “Authorities believe … [the shooter] wrote the document, though they are still gathering evidence.” It also noted that the author “stresses that he has maintained his white supremacist ideology for many years, predating President Trump and his 2016 campaign, which he says did not influence his reasons for carrying out the attack.”

CNN added: “The writer wrote that their opinions on immigration predate President Trump, and the writer appears to have held these beliefs for years.

Slike «detaljer» interesserer ikke norske medier. De er kun interessert i en ting: Gå i strupen på Trump, legg alle verdens ondskap for hans føtter.

Detter er en ekstrem manikeisk fortelling, dvs den finner all godhet på en side og all ondskap på den andre. Siden det er opplest og vedtatt hvem det er, kan man gå all in. NRK og Blekastad Almaas kjemper den rettferdige kampen, sammen med Tore Bjørgo og Erna. Almaas er mer offensiv, eet brenner et rettferdige hat i hennes øyne.

Det rettferdige hatet får næring fra all godheten NRK viser migrantene i Middelhavet.

Først Trump og hatet, så samaritanerne, i samme sending. Denne Søndagsrevyen hadde både mørket og lyset.

Reporter var Charlotte Bergløff. Hun intervjuet den tyske ambulansesjåføren Michael Pohlmann, som har vært på opplæring i Norge og derfor kunne norsk.

Ankerkvinne åpner med å fortelle at de ruten over Middelhavet er den dødeligste i verden. «Mens politikerne diskuterer» er tendensiøst. Kanskje det er en grunn til at de diskuterer? Kan det være fordi Europas båt er full?

Den lange reportasjen er renset for slike problematiseringer. Her der det gerade aus – rett frem: Alle i havsnød skal reddes. Basta. Det er SOS Mediterrane og Leger uten grenser som er heltene. Det stilles ikke spørsmål. Bergløff/NRK lager en propagandasending for Ocean Viking-operasjonen:

NRK lar Sam Turner, landansvarlig for Libya for Leger uten grenser, selv være sannhetsvitne når det gjelder det mest ubehagelige spørsmålet for NGO’enes operasjoner: Fører slike operasjoner til at smuglerne sender enda flere ut i skrøpelige båter? Eller enda verre: Jobber NGO’ene hånd i hånd med smuglermafiaene? Spørsmålet blir ikke stilt av Bergløff, i stedet foregriper Turner det og avfeier hele problemstillingen.

Dette er ikke seriøs journalistikk, det er ikke en gang et forsøk på det. Christian Skaug har ved hjelp av italienske kilder dokumentert at det foregår et slikt samarbeid. Men slike opplysninger ville selvsagt diskreditert Leger uten grensers nye ekspedisjon. Derfor kom Søndagsrevyens reportasje som et bestillilingvserk: Man bearbeider seernes følelser så de skal være «med».

Mens politikerne «diskuterer», handler Leger uten grenser og NRK. De er the good guys. Konklusjonen ga seg selv:

 

Så har vi the bad guy: The Orange Man. Han er det lov å hate. Han kan man ikke hat nok.

NRK påtar seg et stort ansvar.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal: