Demonstranter krever «defunding» av politiet etter at videoen som viser Adam Toledo bli skutt ble frigitt torsdag. (Ashlee Rezin Garcia/Chicago Sun-Times via AP/NTB

NRKs morgensending kl. 07.00 åpner med å fortelle at en 13-åring som ble skutt av politiet i Chicago hadde sluppet våpenet før han ble skutt. Det høres ut som en clear cut case. Lytteren ser for seg en guttunge som politiet skyter med kaldt blod. NRK vil at du skal trekke nettopp den konklusjonen. De har selvfølgelig trukket den for deg, men regner med at du ikke vil stille spørsmål. De vet at du blir emosjonelt opprørt.

Men siden det er NRK, vet vi at dette neppe er hele sannheten. Vi har lært oss gjennom utallige reportasjer at vi ikke kan stole på statskanalen. Den er blitt et propagandaorgan og spiller rasekortet like ofte som Demokratene i USA. NRK står solid på Bidens og Demokratenes side. Derfor blir NRKs dekning stadig mer skrudd og farlig. For hvilken virkning vil slike reportasjer ha på det norske publikum over tid? Først var det alle hat-reporasjene mot Trump. Deretter spilles rasekortet.

Vær Varsom-plakaten har som en regel: Ikke dra forhastede slutninger. Vent. Men når det gjelder USA, har NRK brutt denne regelen i årevis. De gjør det fordi de er moralsk rettferdige og har rettferdigheten på sin side. Virkelig? Fra hvem? Er det noen høyere instans som har gitt NRK denne retten? Dét er det ikke. NRK skal være journalister. Journalister skal stille spørsmål. Men NRK gjør det motsatte: De kjenner spørsmålene på forhånd, derfor kan de levere svarene umiddelbart.

De spørsmålene NRK «kjenner», er ikke slike som journalister stiller i en konkret sak. De er av en annen sort, slike som ligger innebygd i det sosiale systemet: De handler om undertrykkelse, om hvem som er offer. NRK «vet» at politiet er overgripere og at svarte er ofre. Det spiller ingen rolle om svarte dreper hverandre i et omfang helt hinsides dem som skytes av politiet, enten de har våpen eller ikke. Det siste er meget sjelden, noe som totalt forsvinner i NRKs dekning, om det i det hele tatt nevnes.

Fakta er uvesentlig for NRK. De styrer og dekker etter en høyere moralsk orden. Men hvem ga dem denne retten? Hvem påla dem det?

Som gamle radikalere vet vi hvor de har sitt mandat fra: De vil si at de har det fra «historien», fra den gode sak. De vil hevde at det er innlysende at man skal ville det gode. Nærmere kommer du ikke. Du vil aldri får NRK, eller andre medier, for den saks skyld, til å snakke åpent om dette mandatet. De vil alltid skyve «ofrene» foran seg. Derfor gjelder det å produsere ofre hele tiden. Det er dét deres journalistikk går ut på. Derfor er de hele tiden på jakt etter historier med det perfekte offer. En svart ungdom som skytes av politiet, er tilnærmet perfekt. Hvis han har kastet våpenet, skal vi fokusere på at han var ubevæpnet, ikke at han hadde et våpen.

Tabloid-journalistikk dramatiserte og fokuserte på emosjonelle trekk ved en historie. Dagens journalistikk gjør noe annet. Den manipulerer. Folk merker ikke forskjellen. Tror journalistene.

Historien fra Chicago er langt mer komplisert enn NRKs mini-referat.

Gutten som ble skutt og døde av det, heter Adam Toledo. Han var bare 13 og hadde dårlige venner. En av dem het Ruben Roman, og han var 21. De to var sammen denne kvelden, 29. mars.

Toledo hadde vært borte fra hjemmet før. Moren hadde meldt ham savnet. Nå hadde han vært borte i flere dager uten at hun visste hvor han var.

Det er Ramono som skyter syv skudd ute på gaten, slik at politiet blir alarmert. De ankommer, og guttene stikker. Politiet tar opp jakten.

Roman is reportedly seen on video firing the weapon that brought police to the Little Village neighborhood that night. The pair fled the scene together with officers in pursuit, prosecutors reportedly said.

Roman was arrested as another officer chased Toledo, who prosecutors alleged had a gun when the officer shot him, according to the report. That gun found at the scene matched the spent cartridge casings that were found in the area where Roman was firing, prosecutors reportedly said.

Politimannen som skjøt, er sendt på permisjon, slik reglene tilsier.

Under fremstillingen av Roman for forhørsretten sier visestatsadvokaten:

«If the defendant does not bring the 13-year-old with him, if he doesn’t bring his gun with him while on gun offender probation, if he doesn’t shoot that gun seven to eight times on a city street with the victim standing in arms length of him while he’s firing those shots … none of it would have happened,» Assistant State’s Attorney James Murphy said in court, the Chicago Tribune reported.

Men svarte stilles ikke til ansvar i den journalistikken NRK bedriver. De er ofre, og er derfor hevet over ansvar for sine handlinger. Alt utspilles innenfor rammene av en moralsk historie, en fabel, som har bestemte roller og et bestemt utfall. Dette er å ta kreftene i et flerkulturelt samfunnn og bruke motsetningene som energi og drivstoff i et bestemt politisk program som handler om makt og dominans.

Det har ingenting med empati for svarte å gjøre.

 

 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.