Hundrevis av kilometer fra hverandre ble to unge amerikanere skutt under lignende omstendigheter i forrige uke, skriver Giulia Carbonaro i Newsweek. Begge sakene er tragiske, men bare én er til politisk nytte for Biden og Demokratene. For norske medier er den samme saken beleilig for ideen om et strukturelt rasistisk USA.

Den ene var en 16-åring i Missouri som ble skutt og såret da han banket på feil dør et kvartal unna der han skulle hente sine yngre søsken. Den andre var en 20 år gammel kvinne fra New York som ble skutt og drept etter å ha kjørt inn i feil oppkjørsel ved et uhell.

Til tross for likhetene mellom sakene har president Joe Bidens reaksjon på de to tragediene vært betydelig forskjellig – noe som reiser spørsmål fra konservative politiske analytikere som antydet et rasistisk element i saken.

På andre siden av Atlanteren har dekningen av de to sakene også vært behandlet svært forskjellig, og vi som kjenner norske medier, vet hvem aktivistene er på bølgelengde med – Joe Biden og Demokratene.

Det var Ralph Yarl som ble skutt og skadet i Kansas City, Missouri. Han er svart. Mens president Joe Biden ringte Yarl og snakket med familien hans på mandag, og inviterte tenåringen til Det hvite hus, nevnte presidenten ingenting om 20 år gamle Kaylin Gillis’ tragiske dødsfall. Yarl er svart og Gillis hvit.

Newsweek har to ganger kontaktet Det hvite hus’ presseteam for kommentarer via e-post, men har ikke mottatt et umiddelbart svar, skriver Carbonaro.

I en tweet publisert på tirsdag skrev Biden at ingen foreldre skal måtte bekymre seg for at barnet deres vil bli skutt etter å ha ringt på feil dørklokke. Han lar ikke en tragedie gå til spille og sier at vi må fortsette kampen mot vold med skytevåpen:

– Og Ralph, vi ses i det ovale kontor når du føler deg bedre.

– No parent should have to worry that their kid will be shot after ringing the wrong doorbell. We’ve got to keep up the fight against gun violence. And Ralph, we’ll see you in the Oval once you feel better.

Politisk analytiker Armstrong Williams uttalte at Biden med rette viste støtte til Yarls familie etter at han ble skutt for å ha banket på feil dør. Men hvorfor gjorde han ikke det samme for Kaylin Gillis, som også ble skutt – og drept! – i en lignende situasjon? – Det er forferdelig at hun døde, og tragedien forsterkes ytterligere av at familien hennes blir ignorert, la han til.

Fox News-vert Carlson reiste spørsmålet om Bidens forskjellsbehandling av de to sakene tirsdag kveld, og anklaget Biden-administrasjonen for å bruke Yarls sak til å ytterligere splitte landet langs raselinjer.

Ralph Yarl overlevde etter å ha blitt skutt to ganger av 84 år gamle Andrew Lester, en hvit huseier. Lester, som først skjøt Yarl i hodet og deretter i armen etter at tenåringen falt om, ble arrestert og er nå siktet for å ha skutt og såret gutten.

Den 20 år gamle kvinnen, Kaylin Gillis, overlevde ikke etter å ha blitt skutt av 65 år gamle Kevin Monahan i byen Hebron. Gillis var passasjer i kjøretøyet Monahan skjøt mot. Monahan er også hvit.

Ikke i noen av tilfellene var det rapportert noen interaksjon mellom tenåringen og den unge kvinnen og mennene som skjøt dem, skriver Carbonaro videre. Ifølge myndighetene utgjorde ingen av de to ungdommene noen trussel mot huseierne.

Men det betyr ingenting i Bidens Hvite hus.

Dr. Thomas Gift, førsteamanuensis i statsvitenskap ved School of Public Policy ved University College London (UCL) fortalte Newsweek at Biden utvilsomt har behandlet de to sakene annerledes fordi hans han har investert i fortellingen om at strukturell rasisme og vold mot det svarte samfunnet er endemisk i Amerika:

– There’s little doubt that Biden has treated the cases differently because his base is invested in the narrative of structural racism and violence against the Black community being endemic in America.

Begge sakene er tragiske, men bare én har politisk nytte for Demokratene, sier Dr Gift. Med rette eller feil, det er helt klart et raseelement som spiller inn, der Yarl-saken passer til den foretrukne progressive historien, mens Gillis-saken ikke gjør det:

– Rightly or wrongly, there’s clearly a racial element at play, where the Yarl case fits the preferred progressive storyline and the Gillis one doesn’t. Both cases are tragic, but only one has political purchase for Democrats.

Yarl-saken passer også til den foretrukne fortellingen norske medier ønsker å fremstille til sine lesere – at strukturell rasisme og vold mot det svarte samfunnet er endemisk i Amerika.

Derfor ofret ikke journalistene i NRK en tanke eller et ord på Kaylin Gillis, i likhet med Joe Biden og Demokratene. De later som de bryr seg om unge ofre som er skutt i USA, men Kaylin var ikke svart, så hun passet ikke inn i aktivismen til de venstrevridde bleeding heart liberals.

Mens Ralph fikk spalteplass i NRK, VG, TV 2, Nettavisen, Dagbladet, Aftenposten og andre medier, var det bare Dagbladet og Aftenposten som dekket drapet på Kaylin Gillis.

Likevel er det den svarte unge mannen som spiller hovedrollen i Aftenpostens reportasje, for det var tydelig et rasistisk element i saken, og begge ble skutt av hvite, eldre menn, skriver Stine Barstad i ingressen.

Gillis blir nevnt kort til slutt, og ifølge journalisten er det ikke bare svart ungdom i Missouri som lever farlig.

Gillis døde, mens Ralph Yarl hadde flaks, forteller Barstad. Ifølge faren Paul Yarl kommer sønnen til å bli helt frisk. Men han sier han er forvirret over at 84-åringen hadde fått lov til å reise hjem. Det gjør ham bekymret for andre svarte barn.

– Han kunne ha gjort det samme mot det neste barnet som så ut som Ralph, sier han.

Men heldigvis kan Aftenposten fortelle at Ralph fikk telefon fra USAs president Joe Biden, som ringte 16-åringen for å ønske ham god bedring.

Kaylin Gillis er allerede glemt. Men hun er jo både hvit og død, så hvem bryr seg?

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.\

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.