To hvite middelaldrende menn, som tilfeldigvis er sjefer i NRK: Charlo Halvorsen og Thor Gjermund Eriksen. Identitetspolitikk er en kjerneverdi i det nye NRK, hegningen om gruppeidentiteter. Men «beskyttelsen» gjelder ikke jøder. Det er hva Halvorsen sier når han forsvarer «jødesvin»-sketsjen. Det er nettopp kontrasten mellom overfølsomhet for visse grupper og ufølsomhet overfor jøder som gjør saken til noe mer enn en bagatell. Derfor har den også gått verden rundt. Med et fint ord kalles denne forskjell kognitiv dissonans. Veldig ofte vil de som står for den ikke innrømme hva de holder på med, eller benekter det: -Vi vil da ikke jøder noe vondt! Denne ansvarsfraskrivelsen er også et kjent trekk ved hypermoralismen som preger identitetspolitikken. Men akkurat i dette tilfellet har NRK-sjefene satt seg opp mot tusen års historie. Det kan bli litt tungt. Selv for NRK-sjefene. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix

Informasjonskonsulenten i NRK som var satt til å svare kunder som klaget på «jødesvin»-sketsjen har fått ubehageligheter etter at navnet hennes ble kjent, bl.a. på Document.

Sant og si var red. i tvil om vi skulle bruke navnet, for red. var klar over at det ikke var vedkommendes avgjørelse, men det stakk en liten djevel i meg: -Nå får du stå for det du skrev.

Men den unge jenta er en sommervikar som ble ille berørt over reaksjonene som kom. Document ble oppringt av NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk som forklarte situasjonen og spurte om vi kunne fjerne i det minste etternavnet.

Vi kjenner ikke reaksjonene i detalj. Jeg går ut fra at det meste er sterkt språk, fint eller ufint og at det har kommet helt overraskende på en sommervikar.

Men hvem har egentlig skylden for at hun har havnet i en slik situasjon? Er det Document og Suzanne Aabel (som også har gjengitt brevet på sin facebookside) eller Charlo Halvorsen, leder av underholdningsavdelingen?

Halvorsen kunne gått i seg selv på NRKs vegne og sagt det var en bevisstløs vits. Han gjorde ikke det.

Dermed blir en usmakelig vits gjort til policy. Dette er hva dagens NRK-ledelse står for: Jødesvin kan figurere i humorsammenheng. No problem.

Rachel Suissa tar hull på Halvorsen med en påpekning: Hva heter jødesvin på originalspråket? Judensau. Hvordan oppsto det og hvem brukte det?

Er det dette selskapet NRK føler seg bekvem i?

Det er mye som kommer til å bli ubehagelig for NRK med en slik policy.

Kundene – som snart skal bli tvangsbetalere – ser daglig at det er andre og større religioner som omtales med en hypersensitivitet. Et eget lovverk bygges opp for å beskytte denne religionen. Det skal inn egne paragrafer for å beskytte den, med egne betegnelser, islamofobi. NRK går i bresjen for å stille denne diagnosen. Det har vi kunnet registrere over mange år.

Men et begrep hentet fra antisemittismens rustkammer føler man seg bekvem med og en av direktørene forsvarer det når han blir stilt til ansvar.

En intetanende informasjonskonsulent får rekylen i fleisen når hun får beskjed om å sende ut et standardsvar som er et stupid defensorat for noe som bryter med all anstendighet.

Noen i NRK vil at det skal være slik. Noen vil at dette skal være humor og Charlo Halvorsen ga det sin godkjenning.

Ikke alle i NRK er happy med denne utviklingen. De innrømmer det underhånden. Men hvorfor er det ingen NRK-ansatte som går ut og sier: -Dette er ikke det NRK jeg vil være en del av.  Hvorfor er det ingen – såvidt jeg vet – NRK-ansatte – det er 1.700 journalister per dags dato – som etter at de går av beskriver den ideologiske utviklingen i statskanalen innenfra. Vi på utsiden har kunnet observere den over flere tiår.

At det ikke er kommet slike «bekjennelser» tyder på to ting: Sterkt konformitetspress, dressed up som lojalitet og svak civil courage.

Vi har observert samme utvikling i de andre public service-kanalene: SVT, DR og BBC.

Det er ikke akkurat noen trøst.

 

Forhåndsbestill Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her!