Alle vil gjerne ha en plass i solen. For svenskene ble Mallorca tidlig et populært reisemål, og charterturismen blomstret. Men etter hvert sluttet man med å bo på hotell, og kalde nordboer så seg om etter hus. De kjøpte opp billige hus i fleng og gjorde dem om til lekre feriehus med svømmebasseng. Så kom Airbnb. Og spanjoler gjorde det som lønte seg, de leide ut og kjøpte opp for utleie. Presset på boligmarkedet vokste, og nå har man nådd smertegrensen.

– Vi får ikke plass her selv. Dere svensker har overtatt et helt kvartal i Palma. Vi kaller det Son Göteborg. I middelalderen brukte man det katalanske «son» for å vise hvilken herre som eide noe. Derfor kalles det Göteborg. Noen kaller det for Lilla Stockholm. Det er deres nå. Det er mer svensk enn spansk, sier Joaquin Valdivielso, Mallorca-beboer og professor i filosofi til avisen Expressen.

De nye huseierne har ikke integrert seg på Mallorca.

«De tilpasser seg ikke. Og de er så mange, snart kommer vi til å bli minoritet i vårt egen hjem.»

Høres det kjent ut? Dette er jo nettopp den realiteten som svenskene opplever i Sverige, men som det ikke kan skrives om uten at rasismekortet dras. Det er annerledes når det er svensker som okkuperer – dét er det lov til å klage på –, men ikke når det er muslimer fra Somalia og Afghanistan. Så spanjolene på Mallorca får klage sin nød i en svensk avis. Noe en svenske i Göteborg ikke får anledning til.

 

Europeere som kjøper hus på Mallorca, tar ikke hensyn til vannmangelen.

– Svensker og andre skandinaver, men også tyskere og franskmenn, kjøper opp hele kvartaler, og så skal de alle ha svømmebasseng, til tross for at vi har vannmangel, sier Joaquin Valdivielso og rister på hodet.

Alle turistene presser opp boligprisene til et nivå hvor spanjoler ikke har råd til å kjøpe. Det er samme problem i London, men ingen har brydd seg om at hvite briter nå er i minoritet der. Den svenske avisen ser heller ingen paralleller til ghettoer i Stockholm, Malmö og Göteborg, hvor de få svenskene som er igjen, ikke lenger føler at de er i Sverige.

– Når turismen først kom til Mallorca, så man ikke så mye av det i Palma, sier Joaquin Valdivielso. Turistene holdt til ved turistområdene ved kysten. Så kom de til Palma. Byen ble overtatt av turister som enten leier ut leiligheter eller kjøper boliger som de kun bruker noen måneder i året.

– Men nå har samme trend spredt seg til landsbygda. Det betyr at boligprisene presses opp til og med der, og vanlige borgere som har bodd hele sitt liv her, tvinges til å forlate Mallorca. Nå handler det ikke lenger om at vi mister vår by, men at vi mister vår øy, sier Joaquin Valdivielso.

Tenk om svenske aviser kunne skrive en slik reportasje om en svensk by.

Expressen

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.