Svenske politifolk kontrollerer reisende ved Hyllie stasjon ved Malmö i november 2015. Foto Reuters / Scanpix

En Schengen-rapport som avslørte store problemer med de svenske grensekontrollene ble hemmeligholdt foran valget. Den ble ansett som «politisk følsom».

Sverige har en av Europas dårligste grensekontroller fremgår det av en Schengen-rapport som ifølge flere kilder ble holdt tilbake før det svenske valget, skriver Kvällsposten/Expressen.

– Vi riskerar att släppa in återvändande jihadister och frihetsberövar personer som har rätt att komma in i landet, säger en erfaren gränspolis.

– Mangler kompetanse

I fjor kom Schengen-inspektører til Sverige for å undersøke de svenske grensekontrollene. Funnene ble oppsummert i en hemmeligstemplet rapport med mange og alvorlige ankepunkter: Grensekontrollene er dårlig bemannede og personalet mangler kompetanse til for eksempel å oppdage falske identitetspapirer.

På Malmö lufthavn mangler personalet kunnskap om forfalskede dokumenter, endringer i lovgivningen, trussel- og risikoindikatorer.

Mest kritisk er situasjonen på Arlanda, Sveriges travleste flyplass med 26 millioner reisende årlig, der personalet ikke engang kjenner til de risikoindikatorene man har etablert for å oppdage returnerende jihadister.

-Donald Duck-kontroll

Kilder i grensepolitiet forteller til Expressen/Kvällsposten at man har kjent til problemet lenge, og at grensekontrollen beskrives som en liksom-kontroll.

– Rapporten visar det vi redan visste, att vi har rena Kalle Anka-verksamheten, säger en källa som jobbat inom gränspolisen i Stockholm i flera år.

Det eksisterer ingen egentlig grensekontroll, det gjørs ingen oppslag i sentrale registre, bare en ren id-kontroll, sier en av avisens kilder som har jobbet i grensepolitiet i Stockholm i flere år.

Situasjonen beskrives som så dårlig at man «ikke er i stand til å beskytte samfunnet».

«Politisk sprengstoff»

På møter har flere politifolk fått høre at «resultatet från Schengen-inspektörernas besök är politisk sprängstoff» og at polimesteren Liselotte Ström ville holde den hemmelig foran valget. Til Kvällsposten sier hun at det ikke stemmer, og at hun venter på en endelig versjon av rapporten.

Ifølge avisens politikilder har ledelsen kjøpt seg tid ved å sende rapporten tilbake til EU-kommisjonen en ekstra gang.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂