Aftonbladet kan ikke lenger legge lokk på hvordan situasjonen er i mange av Sveriges forsteder. Hverdagen i disse områdene er preget av brutal vold mot offentlige tjenestemenn. Spesielt politiet blir rammet og er maktesløse. En helt korrekt gjengivelse av situasjonen viser oss at politiet selv blir jaget ut av forstedene. Nettsteder, som svensk tradisjonell media har kalt hatsajter, har i flere år rapportert om en urovekkende utvikling i svenske forsteder. Nå forteller gammelmedia selv om situasjonen, men de skriver ingen ting om hvilken bakgrunn folkene i de voldelige bandene har.

I en artikkel hos Aftonbladet torsdag kveld er det en video som viser hvordan politiet blir jaget av voldelige bander. Det er tidligere hevdet at Sverige har 55 no-go zones. Aftonbladet viser til 15 spesielt uttsatte områder. Seks av disse regnes som rene risikosoner. Göteborg er spesielt hardt rammet av slike lovløse soner. Hele seks områder er representert i byen som nordmenn besøker for å kose seg i fornøyelsesparken Liseberg.

Sveriges problemer er at ingen av aktørene ønsker å ta ansvar for situasjonen: Politiet kjenner problemene mest akutt og er truet daglig. Men hvis de skulle lykkes å pågripe noen av de som angriper dem og skaffe bevis,  så skjer det ingenting. Saken frafalles. Aftonbladets reporter Christoffer Nilsson registrerer at det er slik, han sier politiet er «enormt frustrert», men han spør ikke hvorfor rettsvesenet ikke gjør jobben, hvorfor de saboterer ordensmakten.

Det er denne unnfallenheten som blir Sveriges öde: Problemene vokser i rekordfart, og ingenting skjer. Politiet får ikke lov å gjøre ting som kunne holdt situasjonen i sjakk. De må løpe etter «foröverna», dvs på filmklippet som Aftonbladet legger ut er det en politimann som må løpe – for livet. Han får en stor sten i ryggen.

Unnfallenheten er politikk i Sverige og den kommer fra øverste hold. Der vil man ikke vite.

Det som utspiller seg i Sverige er en intifada, der hovedsakelig muslimsk ungdom fører krig mot alle symboler på den svenske staten. De jages vekk fra områdene og svensk lov gjelder ikke i disse områdene.

Politisert politi

Men også politiet er politisert. Bakkemannskapene ser problemene, men de får ikke lov å sette ord på dem. De får i høyden beskrive at de blir truet på livet.

Flera av händelserna klassas som mycket allvarliga.

– Vi blir utsatta flera gånger i veckan, ibland kan en patrull drabbas fler än en gång på ett pass. Bara i fredags hade vi sju händelser med stenkastning. Vi har haft tur som inte skadats allvarligt, säger Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Järva.

Erik Ahnlund är gruppchef för en gatulangningsgrupp i Rinkeby som gör ingripanden i hela Järvaområdet. Han har utsatts för stenkastning vid flera tillfällen.

– Ofta är det livsstilskriminella som vill få bort oss från sitt område. Situationerna är livsfarliga. Det handlar om knytnävsstora stenar, säger Ahnlund.

Kommer man lenger opp i hierarkiet er det kun dialog og forståelse som gjelder.

I samme klipp som viser hvordan politiet jages, intervjues poliskommisarie Johnny Lindh. Det er vel og bra med økt straff og flere poliser, sier han, men det løser ikke problemene: Rinkeby og Tensta er områder som er övergivna av resten av samfunnet. De unge må få tilbud, utdannelse eller jobb. Det er for stor trangboddhet osv. – Det lyser rødt på alle måleområder, sier Lindh som vil ha en totalløsning.

Det krever en stat med en bunnløs kasse. Det kommisarien lanserer er ren utopi, likevel later han som det er en reell løsning.

Men hvis bare utopien kan løse problemene, vil det ikke skje noen ting.

Og det er nettop det  som «skjer»: Politiet fortsetter å løpe etter hooded ungdommer som kaster sten, og i noen tilfeller blir de selv jaget.

Når selv politilederne «strunt»snakker, er det ikke håp. Sverige fortsetter å synke.

Särskilt utsatta områden
Polisens nationella operativa avdelning (NOA) har karlagt utsatta områden i Sverige.
Rapporten visade att 15 områden sågs som särskilt utsatta och sex av dem klassades som riskområden.
Brottsligheten i områdena kan vara våldshandlingar, upplopp eller narkotikahandel som påverkar de boende direkt eller indirekt. Enligt rapporten var det även svårt för polisen att jobba i vissa av områdena på grund av risken att bli utsatt för stenkastning, annan våld eller hot.
De särskilt utsatta områden är:
Vivalla, Örebro
Hallunda/Norsborg, Botkyrka
Husby, Stockholm
Ronna/Geneta/Lina, Södertälje
Rinkeby/Tensta, Stockholm
Araby, Växjö
Rosengård söder om Amiralsgatan, Malmö
Södra Sofielund, Malmö
Bergsjön, Göteborg
Biskopsgården, Göteborg
Gårdsten, Göteborg
Hammarkullen, Göteborg
Hjällbo, Göteborg
Lövgärdet, Göteborg
Skäggetorp, Linköping

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22888339.ab

 

Bildet: Et australsk tv-team ble angrepet da de forsøkte å gjøre en reportasje i en av «förorterna», akkurat slik Anders Magnus og hans team ble. Disse bildene har gått verden rundt. Hvor mye har det kostet Sverige? Tidligere har Malmø gitt Sverige et dårlig rykte. Da gjaldt det jøder.Nå angripes tv-crew som forsøker å gjøre en vanlig jobb. Det er ikke så mange steder i verden det skjer. Hva foregår i Sverige, spør folk seg.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂