Nytt

Svensk politi må tilpasse seg sin nye hverdag og sine nye landsmenn. Selv svenske medier kan ikke lenger unnlate å rapportere om steinkastende «ungdom» som skader politiet.

Problemet med steinkasting mot politiet begynte for alvor med opprøret i Husby for snart to år siden. Etter dette har det lokale politiet blitt utsatt for steinkasting omtrent en gang i uken. Det utgjør totalt hundre angrep, så man må vel si at dette er blitt en del av hverdagen.

Stenkastning mot polisfordon har blivit vardag i Järvaområdet och flera poliser har skadats i tjänsten.

– Man har kastat stora tunga stenar på polisbilarna. I några fall har stenarna flugit in och poliser har gjort sig illa, säger Niclas Andersson, som är närpolischef för Västerort.

Problemen med stenkastning mot polisen började med kravallerna som startade i Husby för snart två år sedan. Efter den händelsen berättar närpolisen i området att de blir utsatta för stenkastning ungefär en gång i veckan.

stenpolis-0-jpg

En ukentlig hendelse i Sverige

Å skifte ut bilrutene i politibussene er ikke helt problemfritt, for ulempen med polykarbonatvinduer er at de er så harde at det er vanskelig å få hull på dem under redningsarbeid. Man kan jo også forestille seg brannbombeangrep på de samme kjøretøyene.

Foreløpig er det politibiler i Stockholm, Göteborg og Malmö som skal utstyres med steinkastsikrede bilruter.

De vanlige rutebussene har blitt utsatt for steinkasting enda lenger enn politiet, med det resultatet at lokale bussruter har blitt midlertidig stanset eller at rutene har blitt lagt om. Også bygningsarbeidere, bilsjåfører og fotgjengere er blitt utsatt for steinkasting.

stenkastning-buss

Sveriges Television