Denne politibilen ble stukket i brann da en politipatrulje var på utrykning i innvandrertette Östberga sør i Stockholm i fjor.

Sverige øker antall no-go-områder, offisielt kalt «særlig utsatte» områder, fra 15 til 23. Politidirektøren har stoppet rapporten. Det meldes om krisestemning i politiledelsen.

En kilde i politidirektoratet (NOA) forteller at det er krisestemning i den nasjonale politiledelsen: Man aner ikke hvilke tiltak man skal sette inn.

Sverige har totalt 53 utsatta områden, ifølge politiet. I samtlige områder er innvandrere overrepresentert. Samtidig insisterer regjeringen på at innvandringen ikke påvirker kriminalitetsstatistikken. Fåglarna vet hvordan regjeringen får dette til å henge sammen, skrev vi i april:

Sverige: Antall «no-go-områder» øker med 50 prosent

Da var det Sveriges Radio P4 som mente å vite at no-go-områdene skulle oppjusteres til 23. I dag ble listen lekket.

Nå også i småbyer

Flere av de nye områdene ligger i de store byene; Stockholm, Malmö og Göteborg, men også flere småbyer har nå fått sine første no-go-områder; Landskrona, Uppsala og Borås. (Oversikt over de nye områdene nederst i artikkelen.)

Begrepet «No-go-soner» er omstridt i Sverige; mange mener landet ikke har områder som fortjener betegnelsen. Politiet kaller det utsatta områden, og opererer med tre kategorier:

■ Utsatta områden (gul): Område med lav sosioøkonomisk status hvor kriminelle har innvirkning på lokalssamfunnet.

■ Riskområden (orange): Område som er i risikosonen for å havne i neste kategori:

■ Särskilt utsatt område (rød): Område med så store problemer at det krever innsats fra alle myndigheter å løse dem. Situasjonen er akutt.

Områder i full oppløsning

De «røde områdene» er steder hvor det sivile samfunn er i full oppløsning.

Det er snakk om förorter – forsteder – der trusler, vold og utpressing er dagligdags. Områder der innbyggerne ikke våger å snakke med politiet eller vitne i rettssak på grunn av trusler og frykt for vold. Steder der narkotikasalg forgår åpenlyst, der 12-åringer bærer våpen og politiet møtes med en skur av steiner dersom de viser seg. Parallellsamfunn med høy forekomst av våldsbejakande religiös extremism – voldelig religiøs ekstremisme.

Stoppet rapporten

Rapporten med opplysningen om åtte nye no-go-områder skulle etter planen offentliggjøres for en måned siden, men rikspolischef Dan Eliasson stoppet offentliggjøringen, skriver Dagens Nyheter.

Rikspolischef Dan Eliasson.

Det blir stadig vanskeligere å dekke over krisen i Sverige:

Det hemmeligstemplede rapporten fra NOA (Polisens nationella operativa avdelning, tidligere Rikskriminalen) som DN har fått tilgang til, slår fast at Sverige nå har 23 «särskilt utsatta» områder – en økning på 50 prosent.

I NOA sier man at noen av de åtte nye burde ha vært med allerede i 2015, da forrige rapport kom

Redan 2015 borde några av de nytillkomna områdena på listan ha funnits med, berättar Linda Staaf som leder Noa:s underrättelseavdelning.

– Krisestemning i politiledelsen

En av Dagens Nyheters kilder forteller at politiledelsen står svarløs når det gjelder å finne ut hvordan man skal snu trenden:

– Det är krisstämning. Ledningen inser att den måste presentera en trovärdig handlingsplan, problemet är bara att det inte finns särskilt mycket att göra.

– Man har redan försökt med att få ut chefer på fältet och frigöra polisresurser genom att ta in civilanställda. Inget har funkat, oppgir en sentral plassert kilde til DN.

Dagen Nyheter har forgjeves prøvd å få rikspolischef Dan Eliasson i tale. Pressesjef Linda Widmark sier til avisen at rapporten ikke er ferdig, og at den kan bli endret. Hun oppgir det som grunnen til at Eliasson ikke vil kommentere den.

 

Hva definerer et «Särskilt utsatt område»

 • Allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen
 • Svårigheter för polisen att fullfölja sitt uppdrag
 • Parallella samhällsstrukturer
 • Våldsbejakande religiös extremism
 • Närhet till andra utsatta områden

Kilde: svensk politi

 

De nye «Särskilt utsatta» områdene

 1. Norrby i Borås
 2. Hässleholmen/Hulta i Borås.
 3. Tynnered/Grevgården/Opaltorget i Göteborg.
 4. Karlslund i Landskrona
 5. Nydala/Hermodsdal/Lindängen i Malmö
 6. Fittja i Stockholm
 7. Alby i Stockholm
 8. Gottsunda i Uppsala

 

Helt på tampen, en klassiker:

 

Dagens Nyheter: Sverige har fått fler problemområden – ”krisstämning inom polisledningen” (betalingsmur)