Mordetterforskning tar som regel lang tid. I øyeblikket pågår 46 utredninger av mord i Stockholmsregionen. I tillegg kommer det 70 utredninger som omhandler mord- og drapsforsøk. Alt dette krever store ressurser fra politiet.

Rikspolischef Dan Eliasson er som vanlig svært bekymret over utviklingen:

– Jag tycker mig se nu att det finns större förståelse i samhället över det faktum att situationen är riktigt bekymmersam i många av de här utsatta områdena, sier han.

Ifjor døde 26 mennesker i Stockholm som følge av dødelig vold. Til sammenligning ble det i Oslo registrert 5 drapssaker i 2016.

Også Gunnar Appelgren, sjefen for politets satsing i de «särskilt utsatta områden» i Stockholm er bekymret over at det kommer til å begås flere mord og skyteepisoder:

– Vi har fortsatt många skjutningar på allmänna platser. Vi måste hantera det här, och vi måste göra något kraftfullt, sier Appelgren.

Et nytt forslag for hva politiet skal gjøre for å forhindre flere skyteepisoder skal tas opp i ledelsesgruppen i Stockholmspolitiet i nær fremtid. Appelgren vil ikke avsløre noen detaljer i forslaget, men sier at det store antallet mordetterforskninger risikere å «kvele hele utredningssystemet».

– Det måste vi hantera och agera mot, annars kommer det att ligga som en bromskloss för både polisens och samhällets utveckling.

Dan Eliasson vil ha flere politi.

– Vi har kraftsamlat i alla särskilt utsatta områden. Det är fler poliser, mer resurser. Det visar att fler måste göra mer, sier Dan Eliasson.

Men selv mer politi er ikke nok, sier Eliasson. Han vil ha en langsiktig sosioøkonomisk satsing, og nevner jobb, bomiljø og helse som viktige faktorer.

Og mens de svenske skattebetalerne tynes for sosioøkonomiske overføringer til de «särskilt utsatta områden», så øker den importerte volden.

Stockholm er fremdeles et veldig langt stykke unna verdens voldeligste by, Caracas, som har 120 mord per 100.000 innbyggere. Det er også et godt stykke igjen til amerikanske byer:

Til gjengjeld finnes det annen voldskriminalitet som ødelegger folks liv hvor Sverige danker ut Amerika: Voldtekter

Aftonbladet  Expressen

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂