Det skapte høye bølger da innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug dro til Rinkeby under valgkampen tidligere i høst. Hun fikk pepper fra flere hold, både i Sverige og i Norge, for å ta for hardt i når hun omtalte problemene Sverige strir med. Hva sier de nå?

Tilstanden i Stockholms-forstaden Rinkeby er så alvorlig at det kan sammenlignes med en krigssone. Det sier Lise Tamm, chefsåklagare ved Internationella åklagarkammaren i Stockholm, till Sveriges Radio.

Hun sammenligner også med terrororganisasjonen Farc-geriljaen i Colombia, og sier man må lære av hvordan colombianske myndigheter bekjemper den.

Lise Tamm er ikke hvem som helst; fra nyttår overtar hun som leder for den svenske Riksenheten mot internasjonal og organisert kriminalitet.

I et intervju med Sveriges Radio sier hun at Sverige kan lære av Colombia og El Salvador.

– Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort, säger hon och fortsätter:

– Och då tänkte jag: Hur har de gjort i Colombia när man avväpnat Farc-gerillan, hur har man gjort i El Salvador när kriget tog slut? Hur har man gjort i andra delar av världen där man har haft sådana här väldigt stora problem i många, många år? Finns det någon lösning, man måste tänka utanför boxen.

Tamm tror ikke det holder å sette inn mer politi. Hun mener løsningen også må ligge i å gi sosialmyndighetene flere verktøy for å fange inn ungdom som kommer skeivt ut.

Lytt til hele intervjuet med førstestatsadvokat Lise Tamm

Rinkeby har vært mye omtalt i Norge, oftest som skrekkeksempel på hva dårlig integrering og ghettoisering av bydeler kan føre til. Bydelen er én av flere såkalte no-go-områder, der politiet ikke har kontroll. Under valgkampen dro innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug på en relativt mye omtalt tur dit.

Anders Ygeman, tidligere innenriksminister og nå Socialdemokraternas gruppeleder i Riksdagen, er ikke enig i at Rinkeby er som en krigssone, «for der finnes hundretalls aktive politifolk, og man er i ferd med å bygge en ny politistasjon», sier han:

– Polisen där är aktiv och gör ett bra jobb. Om vi tittar på andra utsatta områden, som Biskopsgården, där har vi i princip noll skjutningar nu. I Malmö har vi rekordantal häktade, 80-90 personer sitter i häktet. Så vi har ett bra och aktivt polisområde i alla de här områdena. Så vi behöver inte överdramatisera situationen, den är allvarlig nog som den är, säger Anders Ygeman.

Også lokalpolitikere i Järva-området er kritiske:

– Jag bor själv i Rinkeby och har bott i Tensta som barn. När jag hör ordet krigszon så börjar jag tänka på Syrien, Jemen, andra länder som på största allvar ligger i krig, säger Mohammed Nuur, som är ordförande för Socialdemokraterna i Tensta.

– Vi har problem och utmaningar men man ska absolut inte överdriva hur situationen ser ut. Jag bor i Rinkeby och jag känner mig inte rädd, säger Mohammed Nuur.

 

Sveriges Radio: Lise Tamm: Rinkeby är nästan som en krigszon