Akkurat nå pågår den store bokmessen i Göteborg. Her lanseres det nye bøker, men også debatter om aktuelle temaer. Aktuelle temaer er brennbart i Sverige og hvert år har bokmessen forsøkt å hindre at innvandring blir en stor del av debatten ved å filtrere hvem som får delta. Samfunnsaktører med innvandrerbakgrunn er imidlertid velkomne. Og av og til så går det ikke helt etter planen når disse får en talerstol.

Rakel Chukri er mangeårig kulturredaktør i avisen Sydsvenskan. Hun deltok, under bokmessen på fredag, i en debatt med Svenska Dagbladet lederskribent Ivar Arpi, Jens Liljestrand  (Expressen – han er for fri innvandring) og Elsa Westerstad som er debattredaktør i Svenska Dagbladet Kultur.

Emnet for debatten var : Hva har Sverige vunnet på innvandring – og har noe gått tapt? Utgangspunktet var to avisartikler, den ene publisert av Expressens Jens Liljestrand og den andre som SvD:s Ivar Arpi skrev noen dager senere. Ivar Arpi hevder at svensker velgere ikke lenger stemmer på grunnlag av økonomi, men på grunnlag av demografi og at det er derfor de velger partier som Sverigedemokraterna.

Ivar Arpi sa at innvandring forandrer Sverige for raskt. Og fikk straks motbør fra Chukri: – Det är inte en mänsklig rättighet att känna igen sig i sitt eget land, sa Rakel Chukri, som selv har syrisk bakgrunn.

Rakel Chukri: ”Det är ingen mänsklig rättighet för svenskar att känna igen sig i Sverige”

Ivar Arpi hadde åpnet døren på gløtt for offentlig debatt selv om mange i MSM mente at han hadde ”passerat en anständighetens gräns” ved å hevde at svensker også har behov for å føle samhørighet med sine egne og dermed også føle seg fremmedgjort i møte med andre grupper og kulturer.

Men Rakel Chukri mente at svenskene ikke hadde noe krav på sitt eget land. Hun brukte byen Södertälje som eksempel på et sted hvor svenskene nå er i minoritet og syrere dominerer. Svenskene i Södertälje som ikke lenger kjenner seg igjen i sin egen by burde ikke se noe negativt i det, men burde i stedet være stolte over at en utenlandsk folkegruppe har gjort Södertälje til sin hovedstad, sa Chukri.

Som et eksempel på denne overtakelsen av Södertälje , kan vi nevne at det i april kom en klage på et veiskilt som ønsker besøkende velkommen til Södertälje. Det ble ønsket velkommen på 13 språk, men ikke på syrisk. I Södertälje bor det 35.000 syrere utav en befolkning på 100.000. Kommunen la seg flat, beklaget at noen ble såret og tok ned skiltet for korrigering.

Dette blir veldig forståelig når Chukri sier at hun og andre syrere ikke har kommet til Sverige for å tilpasse seg og bli svensker, men for å fortsette å være syrere.

På spørsmål fra Arpi om det var viktig for henne å ha sin syriske identitet, svarte hun ja. Men hun ville ikke kommentere om det skal ansees for skamfullt og rasistisk for svensker å ville være svensker.

Document og Aftenposten skrev om Södertälje i 2015. Det var kanskje enklere for Aftenposten å sette fokus på denne byen som er dominert av kristne syrere, enn andre steder hvor islam er dominerende.

Vi sakset litt nyhetsstoff om Södertälje fra avisene fra den gangen:

mordforsøk – kastet ut fra balkongslagsmål med knivstikking i ryggen,Organisert stønadsfusk og bedragerier for millionerbilbrannerranvold og trusler på sykehusetkakkerlakkermordvandalisering

I 2014 skrev Aftonbladet om «foregangsbyen» Södertälje. Men 2014 ble et tøft år for byen.  Södertälje tok imot flere irakiske flykninger enn USA og Canada tilsammen. Ordføreren Boel Godner kommenterte: ”Ge oss pengar eller bygg en mur runt staden”.

I 2013 var svenskene fremdeles såvidt i majoritet i Södertälje. Ikke nå lenger. Nå blir de fortalt at de skal være stolte over at syrerne har overtatt byen deres.

Samnytt

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂