Folk i Barcelona protesterer mot masseturismen i byen den 12. august 2017. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB.

Hva har innbyggerne på Mallorca, Ibiza og Kanari­øyene, Barcelona, Marbella og Malaga til felles? De protesterer mot turisme, turister og utlendinger som kjøper feriehus.

Turister beskyldes for å drive opp eiendoms­prisene og forårsake boligmangel, miljø­ødeleggelser, trafikkork, over­belastning av helse­vesenet og avfalls­problemer. I tillegg anses turister generelt for å være forstyrrende i form av støy og oppførsel, og for å mangle respekt for både den lokale kulturen og de eksisterende innbyggerne. På Mallorca er kravet om at man må ha bodd på øya i mer enn fem år for å kunne kjøpe en bolig, i ferd med å bli hevet.

Magasinskribenten Vagabonds skribent uttrykker forståelse for protestene, der budskapet på plakatene for eksempel kan lyde: «Kanariøyene er utsolgt!» eller «Mallorca er ikke til salgs». Expressen melder at folk på øya føler seg «utnyttet» og at ordføreren i Barcelona vil ta grep mot utleieleiligheter fordi tilstedeværelsen av turister gjør det vanskeligere for lokale ungdommer å skaffe seg bolig. SVT Nyheter rapporterer om hvordan boligprisene har skutt i været i takt med at stadig flere utlendinger kommer inn på eiendomsmarkedet:

«Demonstrantene påpeker at ferieutleie driver opp boligprisene slik at lokalbefolkningen ikke har råd til å bli boende. Demonstrantene protesterer også mot at masseturismen fører til overbelastning av infrastrukturen, økonomisk ulikhet, miljøskader og endringer i den lokale kulturen.»

Reporteren spør retorisk: «Har vi ødelagt Mallorca?»

Det er tydeligvis fullt mulig for svenske medier å synes synd på spanjoler og italienere som opplever at deres hverdag påvirkes negativt av tilstrømningen av utlendinger.

Men er det ikke merkelig?

Hva ville reaksjonen ha vært hvis demonstranter i Stockholm, Grebbestad, Visby, Båstad, Leksand eller Österlen hadde marsjert med plakater der det sto: «Sverige er utsolgt!»? Hva om det var svenskene som følte seg utnyttet og derfor protesterte mot at folk fra andre land kom til Sverige og skapte boligmangel, overbelastning av helsevesenet og problemer med avfallshåndteringen? Mot at svenske ungdommer får bo hjemme, mens ledige leiligheter fylles av innvandrere? Mot at svenskene blir en minoritet i sitt eget land? Eller mot at for mange mennesker fra land langt borte mangler respekt for den lokale kulturen og for etniske svensker? Ville journalisten ha spurt om innvandrerne «har ødelagt Sverige»?

Nei. Selvsagt ikke. Det ville ikke blitt noen forståelse, og i stedet ville mediene blitt oversvømt av massive beskyldninger om fremmedfrykt, rasisme, intoleranse, polarisering, utestengning og fascisme. For det er bare andre lands folk som kan forsvare sine rettigheter, og det er bare andre nasjoner som kan forsvare sin kultur.

Men medienes dobbeltmoral endrer ingenting. Svenskene vet at de samme problemene som rammer spanske turiststeder, også rammer Sverige. Med noen viktige forskjeller: I Sverige varer turistsesongen 365 dager i året, de besøkende reiser ikke hjem (bortsett fra på ferie til de samme landene de hevder å ha flyktet fra), og de besøkende må forsørges av lokalbefolkningen.

Den eneste trøsten for mange skattebetalende svensker er ferien, når de etter ett (eller flere) år med hardt arbeid og sparing i beste fall kan legge det svenske galehuset bak seg og i stedet nyte noen uker med relativ normalitet i Sør-Europa. Men nå som også det snart er over, er det eneste mediene trenger å gjøre, å supplere flyskammen med en kledelig turistskam.

Svenskene må selvsagt forhindres fra å skape problemer for andre lands befolkninger – og like selvsagt må svenskene forhindres fra å protestere mot at andre lands befolkninger skaper problemer i vårt eget land. Svenskene vet dette. Derfor vil det ikke bli noen svenske protester.

Men når det kommer til stykket, vil slike protester ikke avsløre noe nytt. Alle vet allerede hvordan det er:

Sverige er utsolgt.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.