Lokale spanske myndigheter ønsker å forby ikke-innbyggere å kjøpe eiendom på øygruppen Balearene. De sier at høye boligpriser på Mallorca, Menorca og Ibiza driver lokalbefolkningen ut og skaper «spøkelseslandsbyer» med tomme hus.

Et slikt grep vil kunne gjøre det umulig for utlendinger å kjøpe fritidsboliger. En liknende ordning ble innført i Canada, og Juan Pedro Yllanes, den baleariske visepresidenten, sier «vi bør følge Canadas eksempel» og har bedt den spanske regjeringen legge press på EU.

Regjeringen på Balearene ønsker også at Madrid skal dempe boligprisene ved å erklære øyene som et «stresset område», definert som et sted hvor husleie eller boliglånskostnader overstiger 30 % av den gjennomsnittlige lokale inntekten.

Opposisjonspolitikere som Marga Prohens fra Partido Popular er uenige i den baleariske regjeringens intensjon om å forby salg av eiendommer til ikke-innbyggere på øyene.

På en pressekonferanse torsdag sa Prohens:

– Dette er et angrep på privat eiendom til innbyggere som kun søker å dekke over «svikten» i president Armengols boligpolitikk. Venstresiden har ikke lykkes med noen av sine tiltak, og nå fortsetter Armengol med stadig farligere og mer radikale intervensjoner. Fra politikken de fører som ikke er i stand til å løse problemer, ser de nå ut til å skylde på ikke-innbyggere.

Marga Prohens bemerket at siden venstresiden kom til makten i 2015, har leieprisen gått fra 8,5 euro til 14 euro per kvadratmeter, mens kostnadene ved kjøp har gått opp 88 % fra 2000 euro til 3700 euro per kvadratmeter. I mellomtiden har ventelistene for boliger som tilbys av statens Ibavi boligbyrå doblet seg de siste årene. «Armengol snakker om boliger i fremtiden som om hun ikke har regjert på åtte år.»

Schengen-avtalen skulle gi fri flyt, men resultatet er at de rike klumper seg sammen på de beste stedene i Europa og dermed gjør det umulig for lokalbefolkningen å kjøpe hus når prisene stiger til værs. Vi ser det samme mange andre populære steder i Europa.

Mange av innbyggerne på Mallorca har i mange år vært misfornøyde med den store mengden turister, og det har vært demonstrasjoner mot at boliger blir utleid som feriehus.

The Guardian    Majorcadailybulletin

 

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.