Jaleh Tavakoli kom til Danmark fra Iran i 1991. Politisk lå hun ytterst på venstresiden, men har i de senere år beveget seg i konservativ retning, ikke minst takket være kampen for ytringsfriheten.

Hun kom i offentlighetens søkelys i forbindelse med Marokko-videoen. Tavakoli og hennes mann er pleieforeldre for en jente. Plutselig sto sosiale myndigheter på døra og lurte på om hun var kvalifisert til å være fosterforelder, siden hun lenket til Marokko-videoen. Saken fikk stor offentlig oppmerksomhet. Selv en statsråd, Mai Mercado, reagerte og sa det var hårreisende.

Tavakoli er blogger i Jyllands-Posten. I dag skriver hun at hun står overfor valget mellom å skrive og være fostermor. Myndighetene godtar ikke at hun bedriver noe som utløser trusler, da det kan ramme fosterbarnet.

Tavakoli reagerer på holdningen. Dette er ikke det Danmark hun lærte å kjenne.

-Det Danmark, som jeg er blevet dansker i, kan jeg ikke længere genkende.

Jaleh Tavakoli slutter som bloggskribent i Jyllands-Posten. Hun gjør det fordi myndighetene ikke har sluttet å spørre henne ut om hennes skribentvirksomhet, som utløser trusler. Og siden hun er pleiemor, setter det barnet i fare, og det vil ikke staten.

Hun blir derfor tvunget til å ta et valg: Ytringsfrihet eller pleiemor.

Tavakoli velger selvsagt barnet. Siden det er snakk om et pleiebarn, har staten overoppsynet og myndighet til å stille betingelser.

Tavakoli sier at hun ikke gjenkjenner det Danmark hun en gang vennet sig til.

I over fire måneder har vi gennemlevet et sandt helvede, vi har besvaret de samme spørgsmål om og om igen, stået skoleret og har prøvet at gå i dialog på møder, vi har også haft advokat på, og alligevel er vi gang på gang blevet mødt af en myndighed, der, fordi jeg deltager i den offentlige debat, truer med at fjerne vores godkendelse til at have vores datter.

Tavakoli antyder at det her dreier seg om noen holdninger som vi gjerne skulle hørt mer om. Men siden hun fortsatt vil være avhengig av statens velvilje, skjer det neppe.

Men vi merker oss hennes konklusjon:

Det Danmark, som jeg er blevet dansker i, kan jeg ikke længere genkende.

Kommer til Oslo

Tilfeldigheter ville at Ex-Muslims of Norway har fått Tavakoli til Oslo 22. august, i forbindelse med at hun har skrevet en bok.

Du er hjertelig velkommen til vårt seminar ; Islams Offentlige Hemmeligheter / Jaleh Tavakoli
Dato: Torsdag 22.08.2019
Kl. 18.00
Sted: Litteraturhuset i Oslo / Wergelandsveien 29, 0167 Oslo

Gratis adgang. Boksalg og signering etter arrangementet (begrenset antall bøker). Språk: Engelsk.

——————–

Foredrag og samtale med forfatteren av boken Islams Offentlige Hemmeligheter, Jaleh Tavakoli.

Tavakoli kom til Danmark fra Iran i 1991. Hun er talskvinne for organisasjonen Fritt Iran og er forfatter av boken «Islams offentlige hemmeligheter». Hun er en liberal humanist og feministisk aktivist og har uttrykt seg særlig kritisk til islams fremvekst i vestlige land.

I denne boken skriver forfatteren om utfordringene med kritisk og ærlig samtale om islam, hun beskriver også forholdet mellom islam og muslimer.
Hun introduserer begrepene mainstream Islam, islamisme og jihadisme. Til tross for mange teologiske forskjeller, har islam mange ideologiske, politiske og juridiske fellestrekk. Boken debatterer også mainstream islams problemer med det moderne Vesten og demokratiet, spesielt i en vestlig sammenheng.

Etter foredraget skal vi ha en samtale om bokens tema, ytringsfriheten og problemstillingene her i Vesten når vi snakker om Islam. Dele våre erfaringer, øke kunnskapen om utfordringer og beskyldninger som islamkritikere møter i den offentlige debatten. Det vil også bli tid til spørsmål fra publikum.
———————