Børskrigen mellom Sveits og EU forteller mye om EUs holdning post-Brexit. Det er makta som rår. Sveits er ikke noen smågutt finanspolitisk, likevel har Brussel reagert med å utestenge sveitsiske finansselskaper fra Frankfurt-børsen som straff for at Sveits ikke gjør som EU ønsker i forhandlinger om en ny handelsavtale.

Utestengning fra EUs finansmarked er en usedvanlig hard sanksjon. Nigel Farage sa nylig at hvis EU forsøker seg på noe tilsvarende vil City of London knuse Frankfurt-børsen.

EU forlanger at det skal være en lov som gjelder for alle: EUs. Det ønsker å tvinge Sveits og Storbritannia til å bøye seg inn under EUs finansmarked. Det vil si at EUs lover og regler gjelder og de skal overvåkes av EU-organ.

En slik suverenitetsavståelse er ikke Storbritannia interessert i. Det er utenkelig at Boris Johnson vil gå med på noe slikt. Skulle han gjøre det vil Farage gjøre Brexitpartiet permanent. Da vil toryenes dager være talte.

Når EU forholder seg til Sveits, er det i virkeligheten britene som er adressaten.

“They can try these things all the like. Actually this mob are minnows. In global financial markets they are minnows,” he told The Telegraph in the European Parliament in Strasbourg.

“They can try and flex their muscles on clearing, whatever it is, but it will not work. Ultimately if you want to raise short term capital in Europe, you need to go to London,” he said.

Mr Farage said, “If they try and threaten us in terms of capital markets and financial markets, all we have to do is break free, undercut them in terms of regulation and we will close down Paris and Frankfurt within a year.»

Mr Farage, a former stockbroker, added he regularly travelled to Frankfurt “when he had a proper job”.

Nigel Farage warns Britain will shut down Paris and Frankfurt if Brussels tries bullyboy tactics

Men Siv har ingen problemer

Norges finansminister Siv Jensen ser ikke det Nigel Farage ser. Hun har ikke noe problem med å la Norge være med på en straffeekspedisjon mot EFTA-landet Sveits.

Hun fikk spørsmål av Senterpartiets Sigbjørn Gjelsten sist uke som undret seg på hvorfor Norge legger seg ut med storebror i EFTA-samarbeidet.

Siv Jensen ser ikke problemet.

Finansminister Siv Jensen bekrefter i et skriftlig svar til stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik (Sp) onsdag at Norge forholder seg som EU og ikke lenger vil godkjenne sveitsiske børser som en likeverdig handelsplass for verdipapirer.

Finanstilsynet bekreftet overfor ABC Nyheter 27. juni at Norge er involvert i tiltaket EU innførte overfor Sveits fra 1. juli.

Da avviklet de godkjenningen av sveitsiske børser, som et varslet straffetiltak hvis ikke Sveits bøyde seg i handelsforhandlingene dem i mellom.

EU er som været

Argumentasjonen fra EU-tilhengerne har helt siden første folkeavstemning vært at «vi må være med», noe annet er utenkelig. Det finnes bare et show i byen og det er EU.

Man tar ett skritt og må ta et annet. Når man først er bundet opp er det umulig å snu. Denne utviklingen advarte Nei-siden mot fra 1972, men ble avfeid. Nå viser utviklingen at EU nettopp bruker en finger til å ta hele hånda. Det er umulig å reversere prosessene.

Folkelige protester spiller ingen rolle. Den nye EU-presidenten, Ursula von der Leyen, sier at hun, liksom sin forgjenger Juncker, er tilhenger av United States of Europe. For å få det til må EU være en enveiskjørt gate. Derfor er det brukt rå makt og alle tricks i boka mot britene.

Boris Johnsen sier det blir en hard Brexit 31. oktober hvis ikke EU er med medgjørlig. Konkurrenten Jeremy Hunt er EU-vennlig. EU-kreftene vil slåss for å sabotere Brexit helt frem til målstreken.

Siv – null problem

Den norske finansminister skyver hensynet til å innhente kapital foran seg.

«Det norske finansmarkedet er gjennom EØS-avtalen en integrert del av det indre markedet. For norsk finansnæring og for norsk økonomi er tilgangen til det indre marked av stor betydning. Tilgang til det indre marked er blant annet viktig for innhenting av kapital til norske bedrifter.», skriver Siv Jensen, som i sin tid var ivrig pådriver for å legge det norske finansmarkedet under EUs lover og tilsyn gjennom EØS-avtalen.

EU opphever politikk og demokrati: Det man er blitt del av er det umulig å melde seg ut av, også selv om EU øker forpliktelsene.

I dag gjelder det finansmarkedene, imorgen er det ACER og energimarkedet.

 

Siv Jensen: Norge må være med på EU-tiltak mot Sveits – Sp raser

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.