EU-kommisjonens hovedkvarter i Brussel. Foto: Corentin Béchade / Wikimedia Commons.

EU vil tvinge Storbritannia til å følge EU-regler. I forkant av nye forhandlinger, hvor Boris Johnson har flertall i Underhuset, går EU hardt ut mot London. Brussel truer også med å sette opp datasperrer som er livsnødvendige for britisk handel.

Om få uker begynner nye forhandlinger mellom EU og Storbritannia om handelsavtale etter Brexit. En restriktiv eller sperret datatilgang for Storbritannia kan få konsekvenser utover det finansielle. Også utveksling av etterretningsinformasjon om terror og kriminalitet kan bli hindret.

Under the “equivalence” regime the European Commission will allow the City access to European markets on the condition that financial regulations mirror European rules. Access can be withdrawn or restricted on a sector-by-sector basis with 30 days’ notice and previous EU equivalence decisions have been linked to broader political questions.

A restrictive or blocked data protection “adequacy” decision would harm British service industries, including finance and telecommunications, as well as jeopardising security and crime intelligence co-operation.

EU tvang Sveits tidligere i år til å følge EUs regelverk for finans for at den sveitsiske børsen skulle beholde tilgangen til EU-investorer. Det ble sett som et varsku for Storbritannia.

London er det drivende finanssentrum i Europa og EU nekter å slippe kontrollen. EU går hardt ut og disse forhandlingene som kommer nå blir tøffe for Storbritannia, spesielt etter at Boris Johnson har sagt at Storbritannia skal ut av det indre markedet før 2020 er omme.

The Times

Kjøp Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her!