Med tanke på at Iran ligger i forhandlinger med USA om en gjenopptakelse av atomavtalen, JCPOA, er det underlig at regimet dømmer en britisk-iransk kvinne til et nytt år i fengsel, bare uker etter at hun var ferdig med fem års fengsel. Saken har fått stor oppmerksomhet ikke minst takket være Nazanin Zaghari-Ratcliffes britiske ektemann.

An Iranian court sentenced British-Iranian aid worker Nazanin Zaghari-Ratcliffe to another year in jail, just weeks after she finished a prior five-year sentence, a decision Britain called «inhumane».

Den nye dommen reiser spørsmålet om myndighetene vil slippe henne. Hun blir dømt for å ha deltatt i en anti-regime-demonstrasjon i London for 12 år siden. For det skal hun straffes så hardt at det kan stå om livet.

Regimet sender et tydelig signal til omverdenen: Vi bryr oss ikke om hva dere mener.

«So, the lawyer was summoned to (the judge’s) office today and was shown the verdict, but was not given a copy. One year’s sentence, plus one year’s travel ban (which I presume run consecutively),» her husband Richard told Reuters in an email, adding that an appeal would be filed within 20 days.

Dommen er også en finger i øyet på Biden. Da Obama inngikk atomavtalen lot han amerikanske gisler bli værende i iransk fengsel og fikk mye kritikk for det. Nazanin Zaghari-Ratcliffe er britisk borger, men også Storbritannia er del av avtalen. Man kan spørre seg hvorfor vestlige land ikke stiller ultimatum: Løslat vestlige gisler eller glem atomavtale.

Iran gjør nå det samme som under John Kerrys forhandlinger: Fører en aggressiv politikk og forlanger konsesjoner av Vesten.

Zaghari-Ratcliffe er ingen hvem som helst. Hun jobbet som prosjektmanager for Thomson Reuters Foundation, en stiftelse som er organisatorisk uavhengig av Reuters. Hun ble arrestert i april 2016 da hun besøkte slektninger.

Man tror at hun holdes som gissel fordi Iran betalte Storbritannia flere hundre dollar for våpen i 1970-årene, penger som Storbritannia beholdt, uten å levere varene.

Stiftelsen forventer at den britiske regjering sier tydelig fra, men uttalelsen fra utenriksminister  Dominic Raab må vies å være tam.

In a statement calling for Zaghari-Ratcliffe’s release, British Foreign Secretary Dominic Raab said: «This is a totally inhumane and wholly unjustified decision.»

Earlier, Prime Minister Boris Johnson told reporters: «I don’t think it’s right at all that Nazanin should be sentenced to any more time in jail.»

 

Iran sentences British-Iranian aid worker to another year in jail


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.