Nytt

-Kaller du det lederskap? spurte Barack Obama da han ble spurt om ikke USAs passivitet i Syria har overlatt initiativet til Vladimir Putin.

Nå har en amerikansk-iransk journalist for en av USAs fremste aviser, Washington Post, blitt dømt av en iransk revolusjonsdomstol. For hva og til hva, er ikke kjent. Det føler ikke iranske myndigheter er nødvendig. Men regimet så seg tjent med å opplyse om at Jason Rezaian (41) var dømt. Det skjedde samme uke som både Majilis og Vokterrådet godkjente atomavtalen. En klar maktdemonstrasjon av regimet. Er det også et varsel om hvordan Iran tolker avtalen? Iran har lagt inn et premiss om at en gjeninføring av sanksjoner vil bety øyeblikkelig oppsigelse av avtalen.

Jason Rezaian har sittet 14 måneder i fengsel. Obama har hatt god tid til å vurdere hans sak opp mot forhandlingene.

Ut fra styrkeforhold, historikk overfor totalitære regimer  skulle Obama stilt som ufravikelig krav at Jason Rezaian og flere andre amerikanske borgere i iranske fengsler, blir løslatt før forhandlinger i det hele tatt kom på tale.

Jason Rezaian skjebne handler ikke bare om ham selv. Det handler ikke bare om humanitet. Det handler om maktpolitikk. Hvis Iran ser at de kan slippe unna med å dømme en amerikansk-iransk journalist fra en prestisjeavis til fengsel uten due process, er det mye annet regimet kan bli fristet til. Det er stormakts-ABC. Ved å la regimet behandle Rezaian som en hund har Obama vist at han ikke har stolthet eller ære, utilgivelige karakterbrister i Midtøsten, nå og til alle tider.

USA er ikke en gang en papirtiger.

Hvilken troverdighet har USAs trusler om snap-sanctions og inspeksjoner når de lar slikt passere?

iran.jason.rezaian

Foto: Alle stater forsøker å beskytte egne borgere når de havner i klemme i utlandet. Stormakter gjør det ofte på en brysk måte. Ofte tillater de ikke at egne borgere straffeforfølges i andre land. Kina f.eks. anser egne borgere som en forlengelse av Kina og driver aggressivt diplomati på deres vegne. Det pleide også USA å gjøre. Men under Obama er det annerledes. Han anser amerikanere bare som borgere som har vært uheldige, og ser ikke ut til å forstå at det har en pris, at andre land ser at Obama ikke forsvarer egne borgere. Derfor handler saken om Rezaian om noe mer enn en journalist som er dømt i en skueprosess.

Hvorfor ble Rezaian arrestert? Med sin familiebakgrunn kom han under huden på det iranske samfunnet. Det liker sjelden et autoritært regime. Rezaian ble litt for varm i trøya. Det var på tide å statuere et eksempel. Og Obama lot dem gjøre det.

State-run TV and the Iranian Students’ News Agency both quoted Gholam Hossein Mohseni-Ejei, a spokesman for Tehran’s Revolutionary Court, as saying Rezaian, 39, had been found guilty. But ­Mohseni-Ejei offered no specifics on which charges were involved or whether a sentence had been imposed.

“He has been convicted, but I don’t have the verdict’s detail,” said Mohseni-Ejei, a hard-liner and former prosecutor who criticized Foreign Minister Mohammad Javad Zarif for shaking hands with President Obama during a chance encounter at the United Nations last month, comparing the gesture to consorting with the enemy.

..

Rezaian’s trial was held entirely behind closed doors, and his attorneys were barred from discussing the proceedings. The few details that have emerged have been in Iranian news reports.

Ali Rezaian said his younger brother, whose physical and mental health is deteriorating in Tehran’s notorious Evin Prison, knows that a verdict was announced but nothing more.

Rezaian’s wife, Yeganeh Salehi, and his mother went to court Monday with a defense lawyer seeking more information but came away empty-handed, he said.

“This follows an unconscionable pattern by Iranian authorities of silence, obfuscation, delay and a total lack of adherence to international and Iranian law,” he said.

The State Department described the process as “incomprehensible.”

“Regardless of whether there has been a conviction or not, we continue to call for the government of Iran to drop all charges against Jason and release him immediately,” said State Department spokesman John Kirby.

Born in Marin County, Calif., to an Iranian father and an American mother, Rezaian, a dual national, moved to Iran in 2008 and worked as a journalist for various publications, including the San Francisco Chronicle. He joined The Post in 2012 and wrote stories that he hoped would give readers a deeper and more nuanced view of Iran; one of the last before his arrest recounted the travails of the country’s fledgling baseball team.

https://www.washingtonpost.com/world/middle_east/iranian-tv-says-post-correspondent-jason-rezaian-convicted/2015/10/12/b1652690-ee9e-11e4-8abc-d6aa3bad79dd_story.html