Nytt

Ved ikke å forlange amerikanske fanger i iranske fengsler løslatt som et ufravikelig krav for å inngå en atom-avtale, har Barack Obama blitt involvert i Irans egne problemer, der journalister blir anklaget på feil grunnlag og satt i fengsel. nytimes.com

Ett eksempel er Wall Street Journalisten, Farnaz Fassihi, som iranske medier hevder konspirerer mot Iran. Fassihi var korrespondent for WSJ i Iran fra 2003 til 2014, dvs hun er erfaren. I tillegg er hun av iransk avstamning.

The accusations against Ms. Fassihi — which appeared in conservative Iranian publications recently, including the Kayhan newspaper, which is closely aligned with Ayatollah Ali Khamenei — constitute the second serious public dispute in the last year between Iran and a major American newspaper over the actions of an American correspondent.

Å bli anklaget for å konspirere mot Iran er ingen bagatell. Iran ser med stor mistenksomhet på utenlandske, særlig vestlige, journalister og det gjelder spesielt hvis de har iransk avstamning.

Washington Posts korrespondent har sittet 13 måneder i fengsel. Han kjente alt og alle. Likevel ble han tatt. Eller nettopp derfor!

The Washington Post’s Tehran bureau chief, Jason Rezaian, an Iranian-American, has been imprisoned for nearly 13 months on charges including espionage. A verdict in his case is expected to come within days.

Ved ikke å stå opp for egne borgere og journalister, lar Obama seg involvere i iransk politikk.

Det er et regime hvor visepresident Masoumeh Ebtekar i et lengre intervju med BBCs Kim Ghattas, får spørsmål om hva Iran mener om lidelsene i Syria. Begge ganger svarer Ebtekar med å snakke om sionistene og deres renkespill og at Syria var en av de som forsvarte palestinerne mot dem.

Svaret er ikke bare propaganda. Det er uttrykk for en mentalitet. Det er den som fengsler journalister som er dyktige, fordi de er annerledes enn de iranske.

Obama har innlatt seg på et spill han ikke kontrollerer eller synes å forstå.