Boris Johnson ankommer Downing Street i London, 13. februar 2020. Reuters/Toby Melville/NTB scanpix

Storbritannias statsminister Boris Johnson gjør flere overraskende utskiftinger i regjeringen. Finansminister Sajid Javid går av i protest.

Finansministerens uventede sorti fra regjeringen kommer bare én måned før framleggelsen av det britiske statsbudsjettet.

Britiske medier peker på krangling mellom Javid og statsministerens innflytelsesrike rådgiver Dominic Cummings som en mulig forklaring. Nyhetsbyrået Press Association siterer en anonym kilde som opplyser at Javid trakk seg i protest da Johnson ba ham om å sparke alle sine spesialrådgivere og erstatte dem med nye rådgivere håndplukket av statsministerens kontor.

– Finansministeren svarte at ingen minister med selvrespekt ville godtatt slike betingelser, sier kilden.

Boris Johnson har nå utnevnt Rishi Sunak til ny finansminister.

Flere overraskelser

En annen som overraskende må gå, er Nord-Irland-minister Julian Smith.

Smith har fått skryt for rollen han spilte i å få det nordirske selvstyret på beina igjen i januar. Men avtalen han bidro til å forhandle fram, skal ifølge avisa The Times ha inneholdt punkter som overrumplet statsministeren.

Johnson kvitter seg også med næringsminister Andrea Leadsom, miljøvernminister Theresa Villiers og boligminister Esther McVey.

Maktgrep

Utskiftingene har vært på blokka siden Johnsons valgseier i desember og har etter sigende vært ment å styrke statsministerens grep om makten. Men Johnsons plan skal hele tida ha vært å beholde alle de mest sentrale statsrådene.

Utenriksminister Dominic Raab, innenriksminister Priti Patel og regjeringens brexitplanlegger Michael Gove blir alle sittende.

Endringene kommer like før oppstart av intense forhandlinger mellom EU og Storbritannia om en ny frihandelsavtale.

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂