Boris Johnson sparket onsdag boligminister Michael Gove etter at denne ba statsministeren trekke seg. Det fant ikke Johnson seg i. Gove har vært blant Johnsons skarpeste rivaler, samtidig var han en viktig støttespiller i Brexit-kampen. Johnson vil ikke gå av, han sier det vil bli kaos.

Statsrådene har gått av på rekke og rad. Det har vært nærmest et stormløp mot Downing Street 10. Men det står ingen kandidat klar til å overta. Johnson har opptrådt klønete og gitt motstanderne argumenter, men skandalene er mediedrevet. Storbritannia befinner seg i en vanskelig politisk situasjon. Statsrådene som går av har selv en statsminister i maven.

BBCs kilder , blant dem kulturminister Nadine Dorries, bekrefter at Johnson nekter å gå av.

– Boris Johnson vil fortsette å kjempe. Han mener å ha nok folk rundt seg til å holde det gående, sier Dorries, som er en av statsministerens stadig færre støttespillere i regjeringen. (NTB)

Det er mange statsråder med utenlandsk bakgrunn i den britiske regjering. Maktkamper er ikke ukjent i britisk politikk. Margaret Thatcher ble presset ut av sine egne. Det kan være en parallell. Men man kan også spørre om alle som går ut har Storbritannias beste for øye, eller er det deres egen kake de meler?

Når det blåser opp til storm bør de viktigste statsrådene bli på sin post, men finansminister Rishi Sunak og helseminister Sajid Javid gikk demonstrativt av tirsdag. De fikk følge av over 30 statssekretærer og så gikk det et ras.

Ifølge PA var det flere tunge navn som ba Johnson gå av, blant dem innenriksminister Priti Patel og næringsminister Kwasi Kwarteng.

PA får opplyst at Patel snakket med statsministeren for å overbringe synet til et «overveldende» flertall av partiets parlamentarikere.

Lanserer seg selv som kandidat

Senere trakk Simon Hart, regjeringens minister for Wales, seg.

Hart sa at han hadde håpet å hjelpe Johnson med å «snu skuta», men at ting har kommet til et punkt der det ikke lenger er mulig.

Regjeringsadvokat Suella Braverman sa også åpent onsdag at hun mener det er på tide at Johnson går av. Hun fremmet samtidig seg selv som kandidat i en eventuell ny lederkamp. (NTB)

 

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.