Sajid Javid på vei til Downing Street 10 i London den 8. mai 2018. Foto: Hannah McKay / Reuters / Scanpix.

I torsdagens første avstemning i kampen om å bli leder for De konservative i Storbritannia, røk Sajid Javid ut. Senere på dagen skal ytterligere en kandidat ut.

Lederstriden i det britiske regjeringspartiet omtales av enkelte som noe i nærheten av reality-TV der deltakerne stemmes ut én etter én. Torsdag formiddag var turen kommet til innenriksminister Sajid Javid, som var den svakeste av dem som gikk videre onsdag.

Innen dagen er omme skal to kandidater stå igjen av de ti som meldte seg på i kampen forrige uke. Tidligere utenriksminister og London-ordfører Boris Johnson har lenge vært favoritten, og den gjenstående avstemningen torsdag ettermiddag handler i praksis om hvem som blir hans motstander når hele Det konservative partiet skal avgjøre lederstriden.

Lite som skiller
Onsdag røk utviklingsminister Rory Stewart ut etter å ha mistet oppslutning fra forrige runde, og ved lunsjtider var det altså over for Javid, som også gikk noe tilbake.

Johnson økte ledelsen, og med 157 stemmer passerte han for første gang 50 prosents oppslutning blant partiets 313 parlamentsmedlemmer. Det er fortsatt svært jevnt mellom miljøminister Michael Gove og utenriksminister Jeremy Hunt, som fikk henholdsvis 61 og 59 stemmer. Javid måtte ta til takke med 34.

Avgjøres i juli
Med mindre Gove eller Hunt trekker seg i løpet av de nærmeste timene, samles parlamentsgruppen til en siste avstemning torsdag ettermiddag.

Senest klokken 18 britisk tid skal det være klart hvem de to gjenstående kandidatene er. Til helgen starter de sin valgkamp blant alle partiets medlemmer, som i en uravstemning skal velge hvem som etterfølger Theresa May som partileder og statsminister.

Uravstemningen er ventet å ta en måned, og den nye lederen kunngjøres den nest siste uken i juli.

(©NTB)

 
 

Kjøp Oriana Fallacis bok her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂