Rishi Sunak og Liz Truss. Foto: Alberto Pezzali og Alastair Grant – AP / NTB.

Storbritannias nylig avgåtte finansminister Rishi Sunak og sittende utenriksminister Liz Truss er onsdag blitt nominert som de to kandidatene det konservative partiets medlemmer skal velge mellom i kampen om ledervervet i partiet og statsministerjobben i landet.

Etter en intern valgkamp blant toryene, der en rekke kandidater er blitt eliminert den senere tiden, stod kun Sunak, Truss og statssekretær i handelsdepartementet og tidligere forsvarsminister Penny Mordaunt igjen da det onsdag ettermiddag ble klart hvilke to kandidater som går videre til den avgjørende duellen.

Resultatet av avstemningen er 137 stemmer til Rishi Sunak, 113 til Liz Truss og 105 til Penny Mordaunt, melder The Guardian.

Flest parlamentarikere foretrekker Sunak som ny leder og statsminister, men ifølge en fersk meningsmåling ser Truss ut til å ha et overtak på Sunak blant de konservative partimedlemmene som skal avgjøre saken. I september blir resultatet klart.

Penny Mordaunt. Foto: Alastair Grant / AP / NTB.

Den tidlige og konsekvente Brexit-tilhengeren Mordaunt ble lenge regnet som en outsider i lederstriden, men var altså den siste kandidaten som ble eliminert før den endelige duellen. I kraft av sin alminnelige fremtoning og militære bakgrunn vil endel parlamentarikere ha ansett henne som en kandidat med potensielt stor folkelig appell. Men det holdt ikke helt til mål.

Det politiske spillet om hvem som skal bli Tory-leder har vært skitnere og mer ugjennomsiktig enn normalt, og kritikere hevder at deltagerne i spillet har tenkt mer på å posisjonere seg selv enn på å sette partiet i stand til å vinne neste parlamentsvalg.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.