Rishi Sunak, Penny Mordaunt og Boris Johnson. Blir en av disse ny statsminister i Storbritannia? Foto: Simon Walker / HM Treasury, Royal United Services Institute og Ben Shread / Cabinet Office – alle via Wikimedia.

Kandidatene som ønsker å nomineres til ledervalget i Storbritannias konservative parti, trenger støtte fra minst 100 partifeller i Parlamentet, har partiets valgkomité besluttet. Siden toryene har 356 representanter i Underhuset, betyr det at høyst tre personer kan konkurrere om det som også blir statsministerjobben i Storbritannia.

Sunak og Mordaunt møttes til dyst da ny leder skulle velges etter Boris Johnson, og de fikk da henholdsvis 137 og 105 stemmer (og Liz Truss 113). Det skulle tilsi at begge ligger godt an til å delta i ledervalget.

Spørsmålet er hvem som i så fall kan bli aktuell som tredje kandidat. Boris Johnson har allerede signalisert at han vil stille. Flere toryer ville ønske ham velkommen tilbake, men det er usikkert om Johnson kan oppnå støtte fra 100 konservative parlamentarikere i første runde.

Bookmakerne synes allerede å være overbevist om at Sunak vil dra det lengste strået, men de har tatt feil før. The Guardian holder en knapp på Mordaunt. Spørsmålet er hvem medlemmene tror best kan styre partiskuta i en ekstremt delikat situasjon.

Partimedlemmene vil stemme over kandidatene mellom tirsdag og fredag i neste uke, slik at etterfølgeren til Liz Truss vil være klar senest fredagen, melder The Telegraph.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.